غرب تهران

02188590855

شمال و شرق تهران

02122096805

جهت اعزام زیر ۴۵ دقیقه پرستار و پزشک تماس بگیرید

سایر مناطق تهران

موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

کورتون چیست ؟ فواید و عوارض آن ، تغذیه بعد از مصرف

روزانه بارها نام استروئید را شنیده اید در اینجا با معروفترین آنها یعنی کروتون و عوارض آن ، چگونگی عملکردش ، نام های تجاری ، دوز مصرفی ، بیماریهای تجویزی و… بیشتر آشنا می شوید. برای دانستن معایب و مزایای کورتون باید ابتدا به این پرسش پاسخ داد که کورتون چیست و به چه هدف و منظوری برای بیمار تجویز می شود؟

کورتون چیست؟

کورتون یا باصطلاح کورتیکواستروئید از گروه استروئیدهاست و نوعی چربی است که در کبد بر پایه کلسترول ساخته می شود سپس توسط غده فوق کلیه اصلاحاتی روی آن انجام شده و به عنوان هورمون به مناطق هدف ارسال می گردد. انسان یک کپی از این هورمون را ساخته است.

خرید و مصرف کورتون نیاز به نسخه پزشک دارد. ویزیت دکتر در منزل کرج یا تهران بهترین گزینه برای دور زدن گرمای تابستان و آلودگی زمستان می باشد.

کورتون در بدن چه وظیفه ای دارد؟

دلایل تزریق آمپول یا مصرف کورتون برای بدن این دو هدف عمده است :

1/ کاهش التهاب یا ورم نقاط مختلف بدن از جمله : بینی بعد از عمل جراحی، مغز و..

2/ تضعیف سیستم ایمنی در بیماران پیوند شده و…

مهم ترین داروهای استروئیدی

پزشکان انواع کورتون را بسته به بیماری و نیاز شما تجویز می کنند که شما می توانید در داروخانه های سطح شهر پیدا کنید مهمترین داروهای استروئیدی عرضه شده به بازار عبارتند از: 

تزریق شبانه روزی در منزل امکان ویژه ای از موسسه کیان در راستای تحقق جامعه ای سلامت محور است.

فواید و عوارض مصرف کورتون

جهت شناخت فواید و عوارض مصرف کورتون برای کاهش ورم بینی یا سایر موارد بهتر است با عملکرد این ماده در بدن آشنا شوید. بدن انسان همیشه یک استروئید طبیعی به نام کورتیزول (20 میلی گرم در روز) را برای تنظیم فعالیت های بدن می سازد با مصرف کورتون ؛ غده هیپوتالاموس دستور عدم تولید طبیعی آن توسط فوق کلیه را صادر می کند.

اگر بعد از استفاده ؛ مصرف آن را به یکباره قطع کنید از آنجایی که که بازیابی مغز دو هفته برای تولید مجدد طول می کشد بدن به مدت 14 روز با عوارض بعد از قطع کورتون از قبیل کاهش فشار خون یا حتی مرگ مواجه میشود. لذا باید تزریق آمپول یا مصرف قرص را به صورت کاهش تدریجی و با مشورت پزشک در منزل دنبال کنید. هر چه دوز مصرف بالاتر باشد مضرات ناشی از استفاده آن بیشتر خواهد بود.

عوارض کورتون

عوارض کورتون چیست؟

می خواهید بدانید که تزریق یا مصرف قرص کورتون چه عوارضی دارد ؟ به این نکته توجه کنید که اگر شما دستورالعمل پزشک مبنی بر دوز مناسب و دوره درمان را عینا اجرا کنید شاهد بروز کمترین عوارض ناشی از دارو خواهید بود. اکنون به بررسی مضرات دریافت بیش از حد ، خودسرانه و طولانی مدت آن می پردازیم که شامل :

1- افزایش انتشار عفونت 

تضعیف سیستم ایمنی بدن ، تاثیر مستقیم بر پیشروی و انتشار عوامل میکروبی در بدن دارد. لذا افرادی که استروئید را تزریق یا مصرف می کند باید از نزدیک شدن به افراد دارای بیماری عفونی مثل کرونا و یا واکسینه شدگان ( فلج اطفال خوراکی ) اجتناب کنند. طولانی شدن روند بهبود زخم نیز از دیگر عوارض تضعیف سیستم ایمنی در مقابل میکروارگانیسم هاست.اگر دچار عفونت زیادی بودید و نیاز به تزریق سرم در منزل داشتید و توانایی بیرون رفتن را نداشتید مرکز کیان میتواند بهترین پرستار برای رگ گیری از شما را به داخل منزل شما بفرستد.

2- مشکلات گوارشی 

از جمله عوارض مصرف کورتون را می توان ایجاد اختلالات گوارشی اعم از : سوزش سر دل ، معده درد ، زخم یا سوراخ شدن معده و یا وجود خون در مدفوع دانست. در اینگونه موارد پزشکان داروهایی مثل : رانیتیدین ، فاموتیدین یا امپرازول را برای کاهش اسید معده و در نتیجه کاهش احتمال بروز زخم معده تجویز می کنند.

3- عوارض پوستی 

مصرف دوز بیش از حد کورتون یا طولانی بودن دوره درمان با آن به ویژه به شکل پماد ممکن است موجب عوارض پوستی در افراد گردد. مهم ترین و شایع ترین عوارض مصرف استروئید ها در پوست صورت یا سایر نقاط عبارتند از:

  • پوست چرب
  • جوش پوستی 
  • نازک شدن پوست
  • کبودی پوست در اثر ضربات آرام
  • به وجود آمدن خطوط بنفش رنگ در پوست بازو ، ران ، شکم و باسن
4- تحلیل رفتن عضلات و ضعف آنها

وجود عضلات ضعیف و بی توان از مضرات و عوارض بعد از کورتون است. برای جبران این عارضه باید رژیم غذایی فرد بیمار سرشار از پروتئین باشد.

5- پوکی استخوان

احتمال ایجاد پوکی استخوان از طریق تداخل کورتون در جذب کلسیم و جلوگیری از فعالیت استخوان سازی افزایش می یابد و این به عنوان یکی دیگر از عوارض بعد از تزریق کورتون مطرح است. جهت کاهش این عارضه می توانید مصرف روزانه ویتامین D و کلسیم را افزایش دهید.

ویزیت متخصص داخلی در منزل به شما در بازیابی عضلات تحلیل رفته و درمان پوکی استخوان یاری خواهد رساند.

6- مشکل در مغز

اختلال در حافظه مثل فراموشی ، افزایش استرس ، افسردگی ، اختلال در خواب ، سرگیجه ، سردرد ، عصبانیت و هیجانات بیش از حد می تواند از عوارض اثرگذاری کورتون بر مغز مصرف کنندگان یا تزریق کنندگان طولانی مدت آن باشد. می توانید با فوق تخصص مغز و اعصاب منطقه 5 و سایر مناطق تهران در ارتباط باشید.

7- آب سیاه ، آب مروارید

از عوارض بعد از مصرف یا تزریق کورتون می توان به ایجاد گلوکوم (آب سیاه) یا آب مروارید اشاره کرد که در نتیجه افزایش فشار درون چشم اتفاق می افتد. 

8- پف صورت

افزایش میزان چربی موجب تورم و پف بدن به ویژه در ناحیه صورت شده و پدیده ای به نام صورت ماه (صورت گرد همچون ماه ) را رقم می زند.

9- پرفشاری خون

جذب سدیم و دفع پتاسیم اتفاقی است که هنگام مصرف استروئید ها در بدن می افتد و موجب تورم بدن ، افزایش تعریق و تشنگی می شود توصیه ما به بیماران مصرف کننده کورتون این است که نمک را حدالامکان از رژیم غذایی خود حذف کنند و گرنه باید شاهد پرفشاری خون و وقوع سکته قلبی در افراد دارای زمینه و مستعد باشند.

برای تنظیم پرفشاری خون میتوانید از خدمات فصد خون در منزل استفاده کنید .

10- رشد موهای زائد

از عوارض مصرف داروهای استروئیدی به ویژه کورتون که در زنان و دختران اهمیت فوق العاده ای دارد ، رشد موهای زائد در بدن می باشد.

11- بدنسازی

یکی از اهداف جوانان در بدنسازی رسیدن به حجم بالای بازو یا عضله ، قدرت بدنی فوق العاده است. معجزه کورتون در بدنسازی برای ورزشکاران یک تصور غلط است زیرا داروهای استروئیدی با افزایش چربی ، دفع پتاسیم و جذب سدیم فقط موجب ایجاد تورم یا پف می شوند اما در واقعیت عضلات مصرف کنندگان در دراز مدت تحلیل رفته و دچار ضعف عضلانی می شوند. 

فواید کورتون

فواید مصرف کورتون

در بحث فواید باید دید که شما با چه بیماری به پزشک مراجعه کرده اید و تشخیص متخصص برای بهبودتان چه دوز و دارویی بوده است. هرگز به خاطر ترس از عوارض یک دارو از مصرف آن صرف نظر نکنید زیرا پزشک شما با در نظر گرفتن تمام مضرات اش اقدام به تجویز آن نموده است و یقینا فواید مصرف آن بیش از ضرر بوده است. به طور کلی می توان فواید و مزایای تزریق آمپول یا مصرف قرص کورتون را در موارد زیر جست وجو کرد:

1- چاقی

افزایش اشتها یکی از پیامدهای استعمال کورتیکواستروئید است. مصرف کورتون برای چاقی در افراد لاغر به عنوان یکی از ویژگی های مثبت آن شمرده می شود در حالیکه در افراد چاق یک خصیصه منفی است و این افراد باید در حین استفاده از داروهای استروئیدی چه به شکل تزریق چه به شکل قرص از رژیم کم کالری استفاده کنند. همچنین میتوانید مشاوره تغذیه و رژیم درمانی از پزشک ما بگیرید.

2- کاهش التهاب

سلول ها و پوست بدن در اثر التهاب ممکن است دچار خارش ، قرمزی و ورم شوند با مصرف استروئید ها این علائم کاهش می یابند.

3- ورم بینی

جراحی بینی در ایران آمار بالایی را به خود اختصاص داده است پزشکان بعد از عمل جراحی از استروئیدها به ویژه کورتون برای کاهش ورم بینی ، پیشگیری از ایجاد بافت اسکار یا از بین بردن بافت اسکار به وجود آمده بعد از عمل استفاده می کنند. با اینکه داروی کورتیکواستروئید به هر دو شکل تزریقی و خوراکی یافت می شود اما نوع تزریقی آن با تزریق مستقیم به بینی برای درمان التهاب دماغ مورد استفاده قرار می گیرد.

4- درمان بیماری ها

داروهای استروئیدی را برای درمان بسیاری از بیماری ها به کار می برند ازجمله : آسم ، برونشیت ، نقرس ، ام اس ، التهاب مغز ، التهاب مفاصل ، کرونا و…

داروهای تزریقی را می توان به دو شیوه تزریق در منزل یا زدن در مراکز درمانی دریافت کرد. پرستاران مجرب کیان آماده اعزام برای انجام تزریق در منزل کرج یا تهران هستند.

بیماری های نیازمند کورتون

برای موقعیت های استرس آور همچون : عفونت ، جراحی ، شوک یا ضربه ناگهانی و مشکلات عاطفی ترشح کورتیزول در بدن به مقدار 5  برابر یعنی 100 میلی گرم افزایش می یابد دستیابی به دوزهای بالاتر با دارو امکانپذیر است لذا برای کاهش التهاب و تضعیف سیستم ایمنی در بیماری های زیر تجویز کورتون صورت می گیرد:

  • بیماری التهابی روده ( بیماری کرون )
  • اسکلرودرمی
  • رماتیسم مفصلی
  • التهاب رگ 
  • لوپوس
  • آرتریت گیجگاهی 
  • بیماری بهجت
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان
  • درماتومیوزیت _  پلی میوزیت
  • آرتریت ایدیوپاتیک جوانان
  • پلی میالژی روماتیکا (التهاب شریان بزرگ)
  • بیماری ام اس
  • بیماری هپاتیت خود ایمنی

نحوه مصرف کورتون یا اشکال دارویی

کورتیکواستروئید به اشکال زیر در بازار یافت می شود و نحوه مصرف آن می تواند متفاوت باشد.

  • خوراکی ( قرص )
  • آمپول (تزریق عضلانی )
  • پماد یا کرم ( استعمال روی پوست)
  • آمپول ( تزریق مفصلی)
  • قطره چشمی یا بینی
  • اسپری یا افشانه ( در آسم و برونشیت)

استروئید های ساخت انسان 4-5 برابر از کورتیزول طبیعی قوی ترند. لذا دوز های تجویزی را طبق نظر پزشک مصرف کنید.

دوز مصرفی کورتون به چه شکل است؟

اگر تجویز متخصص برای بیماری شما به میزان 5 میلی گرم از پردنیزون باشد شما می توانید برای دوز مصرفی معادل های زیر را در نظر بگیرید.

25 mg کورتیزون

4 mg تریامسینولون

6/0-75/0  mg بتامتازون

75/0 mg دگزامتازون

20mg  هیدروکورتیزون

4 mg  متیل پردنیزولون

5 mg پردنیزولون

تفاوت تزریق با قرص کورتون . تزریق کورتون در منزل

تفاوت تزریق با خوراکی

تزریق یک دارو از قبیل کورتون ، سریعترین راه رساندن آن به محل هدف است مخصوصا تزریق از نوع مفصلی باشد ضمن اینکه سایر نواحی بدن از دارو متاثر نمی شوند. کورتیکواستروئید به شکل خوراکی به دلیل گذر از سیستم گوارشی با خطر از بین رفتن ، کاهش اثرگذاری و عملکرد دیر هنگام مواجه است.

عوارض بعد از تزریق کورتون

از عوارض شایع بعد از زدن کورتون ، ایجاد درد و عفونت در محل تزریق می باشد. همچنین به علت کثرت تزریق آمپول ضد التهابی کورتون در یک ناحیه امکان آسیب به غضروف وجود دارد به همین دلیل پزشکان برای تزریق در هر ماه، تعداد خاصی را در نظر می گیرند و نباید بیش از آن انجام گیرد یا حدالامکان از سایر روش ها برای رساندن دارو به بدن استفاده می کنند.

عوارض کورتون در زنان

مصرف قرص یا تزریق آمپول کورتون در زنان و دختران به دلیل تفاوت ساختاری علاوه بر عوارض ذکر شده در بالا موجب مضرات زیر می شود:

  • اختلال در نظم قاعدگی
  • رشد موهای زائد
  • تغییر حالات زنانه مثل : تغییر تن صدا ، کوچک شدن سینه ها و.. 

عوارض کورتون در مردان

مردان نیز علاوه بر عوارض کلی گفته شده ، برخی پیامدهای خاص پسران را در استفاده از کورتون تجربه خواهند کرد از جمله :

  • درد داشتن هنگام ادرار
  • کوچک شدن بیضه ها
  • بزرگ شدن سینه ها
  • اختلال در تولید مثل ( کاهش اسپرم )
  • مشکل و ناتوانی در نعوظ

دسترسی به دکتر اورولوژیست در منزل برای شما به صورت 24 ساعته یا شبانه روزی فراهم شده است.

بعد از تزریق یا مصرف کورتون چه بخوریم؟

پاسخ به این پرسش که بعد از تزریق یا مصرف کورتون چه بخوریم ؟ در لابلای مقاله داده شد اما در اینجا جمع بندی آن را بیان می کنیم.

  1. حذف یا کاهش نمک از وعده های غذایی
  2. افزایش مواد غذایی پروتئین دار مثل : تخم مرغ ، گوشت ، انواع کلم ، ماهی ، سیب زمینی ، انواع لوبیا ، ذرت ، نخود ، بادام ، پنیر ، شیر ، پسته مارچوبه
  3. گنجاندن کلسیم و ویتامین دی در وعده های غذایی _ منابع کلسیم شامل : لبنیات ، کلم ، کنسرو ساردین ، لوبیا ، عدس ، بادام ، انجیر و سبزیجات پهن برگ _ برای دریافت ویتامین دی  نیز می توانید از حمام آفتاب یا قرص های vitamin D بهره ببرید.
  4. مصرف میوه و سبزیجات را افزایش دهید.
  5. شکر را به دلیل تاثیر در احتباس آب بدن تا حد امکان حذف کنید.
  6. مواد حاوی پتاسیم از قبیل : برگ چغندر ، حبوبات ، شیر ، آب پرتقال ، ماست ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، آب هویج ، موز ، ماهی ، کدو حلوایی ، سویا و آلو خشک را بیشتر استفاده کنید.
  7. تعداد وعده های غذایی را افزایش و حجم غذا را کاهش دهید.
  8.  برای هیدراته ماندن و یا دفع سموم بدن می توانید از تزریق سرم در منزل کرج یا تهران استفاده نمایید.

(برای کسب مطالب راجب پادرد عصبی و علت به وجود آمدن آن و درمان آن کلیک کنید .)

مصرف کورتون در کودکان

عوارض سیستیک تزریق آمپول یا مصرف کورتون در کودکان نسبت به بزرگسالان از شدت بیشتری برخوردار است به همین دلیل میزان رشد و نمو اطفال در زمان درمان با استروئید حتما باید تحت پایش مداوم قرار گیرد تا کوتاهی قد در آنها رخ ندهد حتما ویزیت متخصص اطفال را جدی بگیرید. استروئید ها از نظر شدت تاثیر به 4 گروه : ضعیف ، متوسط ، قوی و خیلی قوی تقسیم می شوند. مصرف اسروئیدهای قوی یا خیلی قوی در کودکان زیر یکسال ممنوع است. در کودکان بزرگتر نیز با تعیین محدودیت زمانی امکانپذیر است.

توجه ! نباید قسمت هایی از بدن کودک را که پماد استروئید موضعی زده اید بپوشانید حتی اگر زیر پوشک باشد. زیرا امکان جذب افزایش یافته و اثر سوء در رشد او خواهد داشت.