غرب تهران

02188590855

شمال و شرق تهران

02122096805

جهت اعزام زیر ۴۵ دقیقه پرستار و پزشک تماس بگیرید

سایر مناطق تهران

موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

کنترل و درمان فشار خون بالا در بارداری [خانگی]

هفته چندم بارداری هستید؟ آیا رابطه ای بین تعداد هفته های بارداری با فشار خون بالا وجود دارد ؟ شاید اصطلاح فشار خون بارداری را زیاد شنیده باشید. اما نگران نباشید فشار خون بالا در بارداری قابل کنترل و مدیریت است کافی است برخی نکات بهداشتی _ سلامتی را برای مراقبت از خود و کودکتان به کار ببندید.

کلیک کنید: دسترسی به بهترین متخصص زنان در منزل به صورت شبانه روزی

علائم ، تشخیص ، کنترل ، درمان و پیشگیری از فشار خون بالا در بارداری

انواع فشار خون بارداری

فشار خون مزمن
به فشار خونی اطلاق می شود که قبل از بارداری وجود دارد. ممکن است فرد از وجود آن اطلاع داشته یا حتی بی خبر باشد و بعد از باردار شدن و قبل از هفته بیستم بارداری نشانه های خود را آشکار کند.

فشار خون بارداری
برخی از افراد ممکن است در طول دوران بارداری به پر فشاری خون مبتلا شوند. معمولا فشار خون بارداری بعد از هفته بیستم بارداری در مادران باردار بروز می کند. در این حالت آسیب به اندام یا وجود پروتئین در ادرار دیده نشده است اما ممکن است فشار خون بارداری تبدیل به حالت پره اکلامپسی شود.

فشار خون ترکیبی
این حالت در بانوان بارداری اتفاق می افتد که فشارخون مزمن قبل بارداری دارند و بعد از بارداری با ابتلا به فشار خون بارداری؛ علائم فشارخون بالا ( پره اکلامپسی) مثل: وجود پروتئین در ادرار و سایر نشانه های فشار خون بالا در آنان دیده می شود.

پره اکلامپسی
به حالتی گفته می شود که بعد از هفته بیستم بارداری درپی ابتلا به فشار خون بارداری بالا ایجاد می شود و در آن، بدن با ذخیره سازی مایعات متورم خواهد شد. پره اکلامپسی همواره با آسیب به اندام هایی مثل کلیه ها، کبد، مغز یا خون شناخته می شود. اگر فشار خون بارداری درمان نشود، عوارض جدی مانند تشنج برای مادر و جنین یا حتی مرگ را رقم می زند. درگذشته تنها راه تشخیص پره اکلامپسی؛ بالا بودن فشارخون و وجود پروتئین در ادرار بانوان باردار بود اما اکنون محققان در یافته اند پره اکلامپسی بدون وجود پروتئین در ادرار نیز ممکن است اتفاق افتاده باشد.

بیشتر بخوانید : انجام آزمایشات فشار خون در منزل به صورت شبانه روزی

علت اهمیت داشتن فشار خون بارداری

فشار خون بالا در بارداری، خطراتی را برای مادر و جنین ایجاد می کند. در اینجا برخی از این خطرات را با هم مرور می کنیم که عبارتند از:

کاهش جریان خون در جفت
از جمله خطراتی که ممکن است در پی بالا بودن فشار خون بارداری ایجاد شود، کاهش جریان خون در جفت می باشد. این کاهش منجر به اکسیژن رسانی ضعیف و کمبود مواد غذایی مورد نیاز جنین خواهد شد که از عوارض آن می توان به: رشد آهسته جنین ، عدم رشد کافی جنین ، زایمان زودرس، تولد نوزاد نارس ، وزن کم نوزاد هنگام تولد ، افزایش خطر عفونت و مشکلات تنفسی نوزاد اشاره کرد. می توانید از خدمات تزریق سرم در منزل برای تقویت مادر و جنین استفاده کنید.

جدا شدن جفت
از عوارض جدی فشار خون بارداری است که در آن جفت، قبل از زایمان از دیواره رحم جدا می شود. جدا شدن جفت با خونریزی همراه است هرچه خونریزی بیشتر باشد امکان به خطر افتادن جان مادر و جنین بیشتر است. هنگام خونریزی در دوران بارداری بهتر از تحرک پرهیز کنید و از ویزیت پزشک در منزل بهره ببرید. پره اکلامپسی امکان بروز این وضعیت را تشدید می کند.

محدودیت رشد داخل رحمی
فشار خون در حاملگی می تواند روی رشد جنین داخل رحم اثرگذار باشد و آن را با کاهش و کندی رو به رو کند.

آسیب به اندام
فشار خون بارداری کنترل نشده ممکن است باعث آسیب به اندام هایی مانند: قلب ، ریه ها، مغز، کبد، کلیه ها و سایر اندام های اصلی انسان شود. اگر آسیب شدید باشد تهدید کننده زندگی محسوب می شود. می توانید از متخصص قلب در منزل کمک بگیرید .

زایمان زودرس
در شرایط اضطراری پزشک ممکن است تصمیم به زایمان زودرس بگیرد. این تصمیم در پی آن اتخاذ می شود که فشار خون بالا در بارداری به عنوان یک تهدید بالقوه زندگی برای مادر و فرزند به شمار رود.

بیماری قلبی _عروقی
همانگونه که گفته شد تبدیل فشار خون بارداری بالا به پره اکلامپسی با آسیب به اندام ها همراه است یکی از این اندام ها قلب انسان می باشد. اگر بیش از یکبار پره اکلامپسی را تجربه کرده باشید یا به دلیل فشار خون حاملگی بالا ، زایمان زودرس داشته اید؛ احتمال ابتلای شما به بیماری های قلبی_عروقی در آینده افزایش می یابد.

نشانه های فشار خون بالا در بارداری ، حاملگی

میزان فشار خون بارداری

نظارت بر فشار خون بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است بدین منظور، مرتبا فشار خون مادر باردار اندازه گیری و ثبت می شود. در صورت داشتن فشار خون مزمن حتما آن را با پزشک در میان بگذارید. دسته بندی فشار خون در دوران بارداری به شرح زیر است:
فشارخون بالا شامل : فشار دیاستولیک زیر80 mm/hg و فشار سیستولیک 120-129mm/hg می باشد که به مرور زمان بیشتر می شود مگر اینکه برنامه غذایی و دارویی خاصی را برای این دوران در نظر بگیرید. معمولا فشار خون بارداری را که بعد از هفته 20 رخ می دهد با فشار خون بیش از 90-140 mm/hg که در طی 4 ساعت دو یا سه بار اتفاق افتاده باشد؛ می شناسند.

مرحله اول
افرادی که در این مرحله هستند فشار سیستولیک 130-139 mm/hg و فشار دیاستولیک 80-89mm/hg را تجربه می کنند.

مرحله دوم
در این مرحله فشار خون بارداری شدید تر است. فشار سیستولیک بالای 140mm/hg و فشار دیاستولیک بالاتر از 90mm/hg از نشانه های آن می باشد.

علائم فشار خون بارداری ( پره اکلامپسی)

برخی از علائم در بارداری مشترک هستند و نباید با بروز آن ها نگران فشار خون بارداری شد. از جمله این علائم می توان به افزایش وزن و ورم دست و پا اشاره کرد که در اغلب بارداری ها اتفاق می افتند. بنابراین نشانه ی قابل اعتمادی برای در نظر گرفتن پره اکلامپسی نخواهد بود. استرس برای مادر و جنین خوب نیست. علاوه بر ثبت فشار بالای خون توسط دستگاه فشار خون، پره اکلامپسی علائم و نشانه های را در بدن ایجاد می کند که عبارتند از:
• مشکلات کلیوی
• فشارخون بالا90-149
• وجود پروتئین در ادرار
• سر درد زیاد
• از دست دادن بینایی به طور موقت
• تاری دید، حساسیت به نور
• درد در بالای شکم به ویژه در سمت راست زیر دنده ها
• استفراغ، حالت تهوع
• کاهش ادرار
• تنگی نفس
• مشکلات کبدی
• کاهش پلاکت خون
• ورم بدن _ افزایش ناگهانی وزن

اهمیت درمان فشار خون حاملگی

درمان فشار خون بارداری به دلیل جلوگیری از عوارضی مانند حمله قلبی ، سکته قلبی و… مهم تلقی می شود. مصرف برخی از داروهای کنترل کننده ی فشار خون بارداری بی خطر محسوب می شوند. اما پزشکان سعی می کنند که مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II، مهارکننده های رنین و مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین(ACE) را در دوران بارداری تجویز نکنند. متخصص می تواند با توجه به شرایط و موقعیت شما مناسب ترین داروی فشار خون بارداری را تجویز کند. داروها را طبق دستوارالعمل های توصیه شده ی پزشک مصرف کنید. در صورت فراموشی دوز آن را با مشورت پزشک استفاده کنید.

پیشگیری از فشار خون بارداری

اگر فشار خون مزمن قبل از بارداری دارید. حتما با پزشک خود درباره اقدام به بارداری و نحوه سپری کردن مدت زمان بارداری صحبت کنید. پزشکانی که می توانید با آنها در این خصوص مشورت کنید شامل: متخصص زنان و زایمان، متخصص داخلی و متخصص قلب می باشد این متخصصان سعی می کنند؛ فشار خون شما را مدیریت کنند و تغییرات درمانی خاصی را برای شما قبل از بارداری در نظر بگیرند. در صورت داشتن اضافه وزن از شما خواسته می شود قبل از بارداری اقدام به کاهش وزن خود کنید.

نظارت های دقیق را می توانید از طریق مشورت با متخصص داخلی در منزل داشته باشید.

تشخیص و اندازه گیری فشار خون بالا در بارداری ، پره اکلامپسی

مراقبت های دوران بارداری

در دوران بارداری مراقبت هایی را به طور منظم برای مادر و جنین در نظر می گیرند. این مراقبت ها می تواند مانند: کنترل فشار خون و وزن در هر ملاقات باشد یا شبیه آزمایش خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی و… به صورت از پیش تعیین شده و در فواصل متعدد اعمال بشود.

سونوگرافی نیز از جمله خدماتی است که می توان در محل مورد نظر بیمار دریافت کرد. گاهی اوقات نیز پایش ضربان قلب جنین در اولویت تصمیم گیری متخصص قرار می گیرد که می تواند توسط دستگاه نوار قلب در منزل یا مراکز بهداشتی انجام شود. مراقب بهداشت و سلامت از شما می خواهد به حرکات روزانه جنین توجه کنید بدین منظور چندین توصیه مانند: خوردن شکلات و.. را مطرح می کند. در صورت بروز مشکل یا عدم تحرک جنین سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.

کاهش فشار خون در بارداری در خانه

در واقع بهترین مراقبت از جنین ، مراقبت از مادر محسوب می شود. چندین راه و روش باعث کاهش فشار خون بالا در بارداری خواهد شد. سعی کنید در زندگی آنها را رعایت کنید تا بارداری بی خطری را سپری کنید. این راهکار های عملی شامل:
• براساس زمان های از پیش تعیین شده، به پزشک مراجعه کنید.
• فعالیت بدنی مناسبی داشته باشید.
• داروهای متخصص فشار خون بارداری را در زمان معین مصرف کنید.
• تمام اطلاعات فردی خود مانند: سوابق خانوادگی، حساسیت ها، سوابق بیماری و… را به پزشک خود اطلاع داده و از او بخواهید مناسب ترین دوز و دارو را تجویز کند.
• به دنبال مصرف یک رژیم غذایی متعادل و صحیح باشید. می توانید از متخصص تغذیه کمک بگیرید.
• از مصرف : داروی بدون نسخه ، دخانیات ، الکل ، تسکین دهنده های قوی و… پرهیز کنید.
• مصرف هرگونه دارو حتی استامینوفن را با مشورت پزشک انجام دهید.
• در افراد دارای فشار خون مزمن قبل از بارداری، ممکن است پزشک مصرف 81mg آسپرین را به صورت روزانه در اواخر سه ماهه اول بارداری تجویز کند.

تعیین زمان زایمان مبتلایان 

پزشک مخصوص شما ممکن است پیشنهاد زایمان پیش از موعد را به شما بدهد. این پیشنهاد با توجه به: میزان کنترل شدگی فشار خون بارداری ، میزان آسیب به اندام های اصلی و میزان رشد جنین در رحم مادر داده خواهد شد. در صورت داشتن پره اکلامپسی با علائم شدید، برای جلوگیری از تشنج در حین زایمان به مادر داروهای متناسب داده خواهد شد.

کنترل فشار خون در بارداری ، میزان و اندازه فشار خون بالا

درمان فشار خون بالا در بارداری

درمان فشار خون بارداری زیر نظر پزشک خواهد بود. پزشک در صورت شدید شدن علائم بیماری، نامه بستری در بیمارستان را می نویسد. هرچه احتمال تبدیل فشار خون بارداری به پره اکلامپسی بیشتر باشد احتمال سزارین و تولد نوزاد نارس بیشتر می شود. همیشه پیشگیری بهتر و ساده از درمان بوده است.

جهت درمان فشار خون بارداری، داروهای کنترل کننده فشار خون داده می شود. اگر پزشک احتمال زایمان زودرس را بدهد داروهای رشد شش ها و ریه ی جنین به مادر داده می شود. در طول بارداری نیز توصیه هایی مانند: انجام ورزش سبک، خواب کافی، تغذیه سالم، استراحت بیشتر و… به مادر می شود. 

درمان خانگی 

اقدامات حیاتی برای کنترل و درمان خانگی فشار خون بارداری با طب سنتی منوط به تشخیص درست بالا بودن آن است. در صورتی که فشار شما پایین باشد با مصرف مواد غذایی و گیاهی کاهنده به افت سریعتر آن کمک خواهید کرد. لذا علائم را به درستی شناسایی کنید سپس از مواد زیر استفاده کنید:

9 ماده موثر و در دسترس

  • سرکه سیب 
  • سرکه انگور
  • آبلیمو
  • آبغوره
  • آب توت 
  • آب آلو
  • عرق کاسنی
  • زرشک 
  • دوغ بی نمک

از دیگر اقدامات درمانی برای کاهش فشار خون بارداری در منزل ؛ تغییر سبک زندگی می باشد. گام های این تغییر عبارتند از  :

  • کم کردن وزن
  • انجام ورزش های سبک و منظم
  • تغذیه سالم بدون چربی و نمک
  • استفاده از نمک های دریایی
  • عدم مصرف الکل و دخانیات
  • کاهش استفاده از کافئین
  • کنترل اضطراب و استرس
  • چک کردن منظم فشار خون 

 

عوارض داروی فشار خون در شیردهی

برای مصرف داروهای فشار خون در شیردهی هیچ گونه خطر و عوارضی ثبت نشده است. پس با خیال آسوده داروهای خود را مصرف کنید. بهتر است قبل از زایمان، تنظیمات دارویی را با پزشک خود انجام دهید. شاید نیاز باشد پزشک داروی جایگزینی برای شما تجویز کند. مبتلایان به فشار خون بارداری در صورت نیاز می توانند از خدمات تزریقات در منزل برای دریافت داروهای خود استفاده کنید.

اکو قلب جنین در فشار خون بارداری

اکو قلب جنینی یک عکسبرداری غیر تهاجمی است که توسط امواج صوتی و اغلب در هفته18-24 بارداری انجام می شود. این آزمایش به منظور بررسی وضعیت قلب جنین توسط متخصص قلب تجویز می شود. با توجه به اینکه پره اکلامپسی در بانوان مبتلا به فشارخون بارداری ممکن است باعث آسیب به قلب مادر شود؛ انجام این عکسبرداری مورد توجه پزشک قرار می گیرد.

اکو قلب در منزل به دلیل همه گیری کرونا، آسیب های آلودگی هوا و استرس بهترین گزینه برای بانوان مبتلا به فشار خون بارداری محسوب می گردد.

گروه های نیازمند اکو قلب جنینی

اکو قلب جنین برای گروه های زیر توصیه می شود:
• بالابودن عددNT در غربالگری سه ماهه اول.
• داشتن بارداری دو قلویی مشکوک به سندوم انتقال خون دو قلوها.
• داشتن بیماری های مانند: دیابت نوع 1، فنیل کتونوری، سرخجه و لوپوس.
• جهت بررسی عوارض جانبی ناشی از مصرف برخی داروهای خاص.
• داشتن سابقه خانوادگی یا شخصی والدین در بیماری قلبی.
• داشتن سابقه فشارخون بالا_فشار خون بارداری.
• مصرف الکل یا مواد مخدر هنگام بارداری.
• ناهنجاری ژنتیکی جنین (عقب ماندگی ذهنی).
• ناهنجاری مغزی یا کلیوی در جنین.
• ضربان قلب غیر عادی در جنین.
• در صورت تشخیص دادن بیماری قلبی یا آریتمی در جنین

فشار خون بارداری پایین

برخی از افراد در دوران بارداری فشارخون پایین را تجربه می کنند. فشار خون پایین بارداری ممکن است به دو صورت ملایم و شدید رخ دهد. در افرادی با فشار خون پایین ملایم، خطر حمله و سکته قلبی کم است. اگر دچار افت فشار در بارداری شده اید می توانید به پهلو دراز بکشید تا اکسیژن و خریان خون بهتری به مغزتان برسد.

علائم

علائم فشار خون بارداری پایین عبارتند از:
• ضعف، بی حالی
• سرگیجه، تشنگی
• احساس سرما
• تاری دید
• تپش قلب
• خستگی

درمان و زایمان در فشار خون بالا در بارداری

اقدامات حیاتی در درمان فشار خون پایین بارداری

اگر افت فشار خون شدید را تجربه می کنید، سریعا به پزشک مراجعه کنید یا خدمات پزشکی در منزل را به کار گیرید. در صورت افت فشار خون و نیاز به بستری در بیمارستان، می توانید از آمبولانس خصوصی استفاده کنید. اما اگر افت فشار خون شما از نوع ملایم است و تهدیده کننده زندگی نمی باشد؛ چندین اقدام کوچک و در دسترس، می تواندکمک کننده باشد. از جمله:
• با آب گرم، نه داغ حمام کنید.
• آزمایش کم خونی را از پزشک بخواهید.
• مایعات شیرین و طبیعی را زیاد بنوشید.
• سعی کنید به پهلو بخوابید.
• هنگام خواب وضعیت خود را تغییر دهید.
• جهت کاهش افت فشار خون بارداری، به آرامی بنشینید یا بایستید.
• حجم غذای خود را کاهش داده و تعداد وعده غذایی را افزایش دهید.
• مصرف سیگار را ترک کنید.

به چه کسی اطمینان کنید!

هر گونه مشکل درمانی که داشتید می توانید به تبحر متخصصان و پرستاران مرکز شبانه روزی کیان اعتماد کنید از اعزام فوق تخصص گرفته تا تست فشار خون یا تفسیر آزمایش دفع پروتئین در بارداری را با ما درمیان بگذارید. مشاورات پزشکی قبل از اعزام کادر درمان به منزل بسیار به کاهش مراجعات و درمان زود هنگام کمک می کند. دست یابی به این امر مهم از طریق کارشناسان کیان تحقق خواهد یافت.

دسترسی به متخصص اطفال در منزل نیز از دیگر خدمات موسسه کیان می باشد.