موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

ویروس نیپا چیست؟

ویروس نیپا یک پاتوژن مشترک بین انسان و دام است. مخازن آن خفاش های میوه خوار هستند که در نواحی ساحلی و در چندین جزیره در اقیانوس هند، هند و جنوب شرق آسیا پراکنده شده اند. این ویروس مسری است و می تواند از حیوانات وحشی و اهلی به انسان و همچینن از فردی به فرد دیگر منتقل شود. تا کنون شیوع ویروس نیپا فقط در آسیا گزارش شده است. از آنجایی که ویروس نیپا می تواند توسط حیوانات اهلی منتقل شود و انتقال ثانویه از انسان به انسان نیز امکان پذیر است، پتانسیل اپیدمی یا همه گیری قابل توجهی دارد. در ادامه این مقاله را دنبال کنید تا اطلاعات مفیدی و ارزنده ای درباره ویروس نیپا دریافت کنید.

آنچه در این مقاله میخوانید:
ویروس نیپا چیست؟

علائم ویروس نیپا چیست؟

ویروس نیپا چگونه منتقل می‌ شود؟

ویروس نیپا چقدر مسری است؟

ویروس نیپا چگونه تشخیص داده می‌ شود؟

ویروس نیپا چگونه درمان می شود؟

چگونه از ابتلا به ویروس نیپا پیشگیری کنیم؟

ویروس نیپا در کجا یافت می شود؟

آیا ویروس نیپا کشنده است؟

آیا ویروس نیپا در هوا منتقل می شود؟

ویروس نیپا چیست؟

ویروس نیپا ارگانیسمی است که باعث بیماری عفونی می شود، این ویروس از خانواده پارامیکسوویروس است و ارتباط نزدیکی با ویروس هندرا دارد که باعث عفونت حاد تنفسی می شود و در این زمان سریعا پیشنهاد میکنیم که از ویزیت متخصص عفونی در منزل بهره ببرید و از ایشان کمک بخواهید . ویروس نیپا اولین بار در سال 1999 در مالزی و در ارتباط با خوک ‌دارانی که از طریق تماس با حیوانات آلوده به این بیماری مبتلا شدند، شناسایی شد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ویروس نیپا می تواند چندین گونه از حیوانات اهلی از جمله خوک، اسب، سگ و گربه را آلوده کند. بیشتر موارد بیماری ویروس نیپا در انسان از طریق تماس با سایر افراد آلوده یا از طریق قرار گرفتن در معرض خفاش های آلوده رخ داده است. ویروس نیپا در انسان باعث ایجاد علائم بالینی، از بیماری بدون علامت تا علائم حاد تنفسی و آنسفالیت کشنده می شود و هیچ درمان خاصی ندارد.

علائم ویروس نیپا چیست؟

 علائم ویروس نیپا از خفیف تا شدید متغیر است و حتی در برخی موارد می ‌تواند بدون علامت باشد. دوره کمون (فاصله بین ابتلا به ویروس نیپا تا شروع علائم) معمولا 4 تا 14 روز است. افراد مبتلا ممکن است یک یا چند علائم زیر را تجربه کنند:

 تب

سردرد

اسهال

استفراغ

گلودرد

سرگیجه

درد عضلانی

خواب آلودگی

تغییر هوشیاری

علائم عصبی ناشی از آنسفالیت حاد

پنومونی غیر معمول

مشکلات تنفسی شدید

تشنج

کما

اکثر افرادی که از آنسفالیت حاد جان سالم به در می برند، بهبودی کامل پیدا می کنند، اما شرایط عصبی طولانی مدت در بازماندگان گزارش شده است. 

ویروس نیپا چگونه منتقل می‌ شود؟

خفاش های میوه خوار که به عنوان روباه پرنده نیز شناخته می شوند، میزبان ویروس نیپا هستند. این ویروس در ادرار، مدفوع، بزاق و مایعات زایمان خفاش وجود دارد. در سال های 1998 و 1999 که ویروس نیپا در مالزی شیوع پیدا کرد، خوک ها از طریق مصرف غذا و آب آلوده به زباله‌ های این خفاش ها آلوده شدند و آن را به انسان ها منتقل کردند.

بنابراین افراد می‌ توانند از طریق موارد زیر به ویروس نیپا مبتلا شوند:

تماس مستقیم با حیوانات آلوده مانند خفاش یا خوک

مصرف نوشیدنی یا غذا های خام که توسط حیوانات آلوده، آلوده شده ‌اند

تماس نزدیک با مایعات بدن فرد مبتلا

هنگامی که فردی به ویروس نیپا آلوده می شود، ویروس می تواند از فردی به فرد دیگر سرایت کند.

یکی از بیماری هایی که مثل ویروس نیپا از فردی به فرد دیگر از طریق تماس سرایت میکند زگیل تناسلی میباشد که سریعا باید واکسن گارداسیل خرید کنید، زده و خود را واکسینه کنید. 

ویروس نیپا چقدر مسری است؟

ویروس نیپا نوعی ویروس مسری و واگیر دار است که می تواند از طریق مایعات بدن مانند بزاق، مدفوع، ادرار و خون پخش شود. بنابراین اگر از یک فرد مبتلا به ویروس نیپا مراقبت می کنید، ممکن است زمانی که فرد سرفه یا عطسه می کند به آن مبتلا شوید.

ویروس نیپا چگونه تشخیص داده می‌ شود؟

تشخیص ویروس نیپا در اپتدا کار دشواری است زیرا علائم و نشانه‌ های اولیه ویروس نیپا غیر اختصاصی هستند. به همین دلیل تشخیص دقیق و به موقع باعث چالش هایی در تشخیص شیوع، اقدامات موثر و به موقع کنترل  ویروس و فعالیت های واکنش به شیوع می شود.

علاوه براین، کیفیت، کمیت، نوع، زمان جمع آوری نمونه بالینی و زمان مورد نیاز برای انتقال نمونه ها به آزمایشگاه می تواند بر صحت نتایج آزمایشگاهی تأثیر بگذارد.

ویروس نیپا با سابقه بالینی در مرحله حاد و نقاهت بیماری قابل تشخیص است. آزمایش‌ های اصلی مورد استفاده، واکنش زنجیره ‌ای پلیمراز از مایعات بدن و تشخیص آنتی ‌بادی از طریق سنجش ایمونوسوربنت مرتبط با آنزیم است  و اینکه اصلا لازم نیست برای تشخیص ویروس نیپا به مرکز یا جایی برای آزمایش دادن بروید فقط کافی است با مرکز کیان مدز تماس بگیرید و به پرسنل بگویید که خدمات آزمایش در منزل را میخواهید .

سایر آزمایش‌ های مورد استفاده برای تشخیص ویروس نیپا جداسازی ویروس با کشت سلولی است.

ویروس نیپا چگونه درمان می شود؟

هیچ داروی ضد ویروسی برای درمان ویروس نیپا وجود ندارد و درمان های موجود برای مدیریت علائم است که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

نوشیدن آب زیاد

استراحت زیاد

مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن

استفاده از داروها برای کنترل حالت تهوع یا استفراغ

استفاده از استنشاق یا نبولایزر برای بهبود مشکلات تنفسی

در صورت بروز تشنج، مصرف داروهای ضد تشنج

محققان در حال مطالعه استفاده از درمان آنتی بادی مونوکلونال برای ویروس نیپا هستند.

چگونه از ابتلا به ویروس نیپا پیشگیری کنیم؟

اگر به منطقه ای سفر می کنید یا در آن زندگی می کنید که شیوع ویروس نیپا در آن شایع است باید:

دست های خود را مرتب با آب و صابون بشویید

از تماس با خفاش های معروف به روباه پرنده یا خوک ها خود داری کنید

از ورود به مناطقی که خفاش ها در آن خوابیده اند خودداری کنید

از دست زدن به هر چیزی که ممکن است توسط خفاش ها کثیف شود بپرهیزید

از خوردن شیره خرما یا میوه‌ای که ممکن است توسط خفاش‌ها کثیف شود، خودداری کنید

از تماس با خون یا مایعات بدن فرد مبتلا به ویروس نیپا اجتناب کنید.

همچنین در مناطق آلوده، خوک‌ ها و اسب‌ ها باید دور از مزارع درختان میوه نگهداری شوند و میوه‌ هایی که ممکن است با خفاش ‌ها در تماس باشند نباید به حیوانات داده شوند.

دامپزشکان و نگهبانان حیوانات باید هوشیار باشند و موارد مشکوک  را به مقامات دامپزشکی گزارش دهند.

 محل دفن حیوانات آلوده باید با آهک کلردار ضد عفونی شود.