غرب تهران

02188590855

شمال و شرق تهران

02122096805

جهت اعزام زیر ۴۵ دقیقه پرستار و پزشک تماس بگیرید

سایر مناطق تهران

موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

تراکئوستومی چه نوع عملی است؟

تراکئوستومی به صورت کلی یک عمل جراحی باز به شمار می‌رود. در این جراحی اجازه دسترسی مستقیم به مجرای تنفسی از طریق گردن به داخل نای داده می‌شود. این عمل جراحی عموما با بیهوشی کامل در اتاق عمل انجام می‌شود. دلایلی که موجب عمل جراحی تراکئوستومی می‌شود، مشکلاتی که موجب عمل جراحی تراکئوستومی می‌شود، نحوه انجام جراحی نای شکافی و… را در این مقاله برای شما خواهیم گفت. در ادامه این مقاله برای کسب آگاهی بیشتر در این مورد توضیحاتی خواهیم داد. کافی است، تا پایان مقاله همراه ما باشید، و مطالب را با دقت مطالعه کنید.

تراکئوستومی چیست؟

در اصطلاح تراکئوستومی همان تراکئتومی است، که به هر دو نام شناخته شده است. در عمل جراحی تراکئوستومی، لوله‌ای از طریق سوراخ نای جهت بوجود آمدن یک راه هوایی و در نتیجه حذف ترشحات موجود از ریه قرار می‌گیرد، و در نتیجه تنفس از طریق همین لوله انجام می‌شود. در درون برش نای یک عدد شکاف موقتی و یا دائمی از طریق این لوله به وجود می‌آید، که تراکئوستومی نیز نام دارد. دلایلی که باعث می‌شود، عمل جراحی تراکئوستومی صورت گیرد، بسیار زیاد است که در ادامه آن‌ها را برای شما شرح می‌دهیم.

 

تراکئوستومی

به چه دلایلی از عمل جراحی تراکئوستومی استفاده می‌شود؟

به صورت کلی می‌توان گفت این عمل جراحی به سه دلیل صورت می‌گیرد، این 3 دلیل به شرح زیر هستند:

  1. به منظور بای‌پس کردن راه هوایی فوقانی
  2. جهت تمیز نمودن و حذف کردن ترشحات به طرق هوایی
  3. انتقال دادن راحت و آسان اکسیژن به سمت ریه‌ها

 

چه مشکلاتی در راه هوایی موجب استفاده از عمل جراحی تراکئوستومی می‌شود؟

  1. بیماری‌های ریوی مزمن
  2. آسیب دیدن دیواره قفسه سینه
  3. ایجاد اختلال در نحوه عملکرد دیافراگم ریه
  4. وجود تومورهایی مثل هیستوپاتیک کیستیک
  5. وجود لارنگکتومی
  6. وجود عفونت‌های ریوی مثل اپیگلوتیت
  7. ایجاد تنگی ساب‌گلوتیک
  8. وجود بافت ساب‌گلوتیک
  9. وجود تراکئومالاسیا
  10.  فلج شدن تارهای صوتی
  11.  آسیب‌ دیدن حنجره
  12.  وجود اختلالات و مشکلات مادرزادی از طریق راه‌های هوایی
  13.  زبان بزرگ
  14.  فک کوچک
  15. وجود سندروم Treacher Collins
  16. وجود سندروم Syndromes Pierre Robin
  17. ایجاد صدمه‌های بسیار شدید به گردن و یا دهان
  18. سوخته شدن راه‌های هوایی از طریق استنشاق کردن موادی مانند دود یا بخار
  19. مسدود شدن بدن خارجی ریه

 

عوارض و خطرات نای‌شکافی چیست؟

عمل جراحی نای‌شکافی هم همانند سایر جراحی‌های دیگر دارای عوارضی است. اما عفونت‌های جدی و خطرناک پس از انجام این عمل جراحی بسیار نادر است. عوارضی که امکان دارد، پس از عمل جراحی Tracheostomy و در فاصله کمی بعد از عمل رخ دهد، شرح زیر است:

  1. ایجاد خونریزی در ناحیه ریه و یا نای
  2.  ایجاد پنوموتوراکس (گیر افتادن هوا در اطراف ریه‌)
  3.  ایجاد پنومومیدیویستین (گیر افتادن هوا در لایه‌های عمیق‌تر قفسه سینه)
  4. ایجاد آمفیزم زیر جلدی (گیر افتادن هوا زیر پوست در اطراف تراکئوستومی)
  5. آسیب رسانده شدن به لوله مری
  6. آسیب رسانده شدن به عصب حنجره عصبی

در این میان خطرات و عوارضی نیز وجود دارد، که در طولانی مدت امکان دارد، اتفاق بیافتند، که این موارد عبارتند از:

  1. ایجاد عفونت در لوله نای و همچنین اطراف لوله نای شکاف در زمان وجود آن
  2. از بین رفتن کانال (لوله) به صورت اتفاقی
  3. آسیب رسیدن به مجرای تنفسی
  4. تنگ شدن و یا بسته شدن راه هوایی تنفس
  5. عدم بسته شدن حفره پس از درآوردن لوله و نیاز به عمل جراحی مجدد

مشکلات و پرسش های خود را می توانید از طریق خدمات متخصص ریه در منزل با متخصص مطرح کنید. بدون نگرانی تا بهبودی کامل، زمان را سپری کنید.

 

تراکئوستومی

 

نحوه انجام جراحی نای شکافی

در بیشتر عمل جراحی‌های تراکئوستومی که از قبل برنامه‌ریزی شده است، معمولا بیهوشی کامل و عمومی مورد نیاز است. بیهوشی کامل برای انجام این عمل جراحی، به این معناست که بیمار در حین انجام عمل خواب بوده و دردی را احساس نمی‌کند. اما در موارد خاص و اضطراری، از روش بی‌حسی موضعی جهت انجام جراحی استفاده می‌شود.

در اینگونه از روش‌ها، قسمتی از گردن فرد بیمار که قرار است، سوراخ شود، بی‌حس می‌گردد. پس از انجام بیهوشی و یا بی حسی موضوعی روند انجام عمل جراحی شروع می‌شود.

پزشک جراح، یک برش در گردن انسان ایجاد می‌کند. لازم به ذکر است، که برش ایجاد شده توسط پزشک از حلقه‌های غضروفی موجود در دیواره‌های خارجی نای عبور می‌کند. با قرار دادن لوله در درون این سوراخ، سوراخ ایجاد شده عریض‌تر و بزرگ‌تر می‌شود.

پزشک مربوطه در حین عمل جراحی اگر شخص مورد نظر به تنفس از طریق دستگاه نیاز داشته باشد، لوله نای شکاف را  به یک ونتیلاتور وصل می‌کند. سپس لوله مورد نظر نواری که به دور گردن انسان در حین جراحی بسته شده است، در همان محل محکم می‌شود. و عمل جراحی صورت می‌گیرد.

پس از اینکه بیمار از بیمارستان مرخص شد و نیاز به تزریقات داشت، بهتر است، از تزریق سرم یا تزریقات در منزل استفاده کنید. و از فردی که در این مورد تخصص دارد، بخواهید که تزریقات شما را در منزلتان انجام دهد. گاهی اوقات فرد مورد نظر نیاز به ساکشن دارد، در این صورت هم می‌توانید از افراد متبحر و متخصص درخواست ساکشن بیمار در منزل را کنید.

 

نحوه سازگار شدن با لوله تراکئوستومی

برای اینکه بتوانید با لوله تراکئوستومی سازگار شوید، به 1 الی 3 روز زمان نیاز دارید. صحبت کردن توسط این لوله به تمرین نیاز دارد. دلیل این موضوع این است، که دیگر هوایی از جعبه صدا رد نمی‌شود. پس برای اینکه بتوانید صدا تولید کنید، حتما باید تمرین کنید.

 

مراقبت از بیماران تراکئوستومی در خانه

کسانی که تحت عمل تراکئوستومی قرار می گیرد اگر در مسیر هوایی ترشحات یا خلط داشته باشند نمی تواند آن را خارج کنند لذا به خدمات ساکشن در منزل کرج و تهران جهت خروج ترشحات نیاز دارند. ساکشن باید به دست افراد ماهر و توسط دستگاه های ایمن انجام شود. ساکشن غیر اصولی باعث آسیب به بیمار از طریق افزایش احتمال عفونت در مجاری تنفسی خواهد شد.

 

  • فیزیوتراپی از جمله اقدامات لازم قبل از انجام ساکشن هنگام مراقبت از بیماران تراکئوستومی به شمار می رود.
  • روحیه و آرامش بیمار قبل و حین ساکشن مهم است. ممکن است بیمار هنگام انجام ساکشن احساس ناراحتی کند. در اینگونه مواقع، صحبت با بیمار و دعوت او به آرامش باعث افزایش کارایی ساکشن می شود.
  • دست ها را شسته و ماسک بزنید.
  • قبل از انجام ساکشن، اکسیژن  با غلظت 10 لیتر را به مدت 3-5 دقیقه در اختیار بیمار قرار دهید.
  • سپس دستگاه ساکشن را روشن کرده و روی دور متوسط بین80-120 میلی متر جیوه قرار دهید.
  • پس از آماده سازی دستگاه ساکشن، بیمار را به صورت نیمه نشسته قرار دهید.
  • ساکشن را انجام دهید.

 

اگر می خواهید از کیفیت ساکشن اطمینان بیابید سر ساکشن را 10-15 سانتی متر وارد تراکئوستومی کنید با چرخش 360 درجه بین انگشت اشاره و شصت آن را چرخانده سپس از تراکئوستومی خارج کنید. زمان ساکشن نباید طولانی باشد زیرا اکسیژن خون بیمار افت پیدا می کند و یا امکان خوابیدن ریه ها روی هم وجود دارد.

بسته به میزات ترشحات بیمار ممکن است ساکشن چندین بار انجام شود. در هربار ساکشن همه اقدامات و دستورالعمل های گفته شده باید رعایت شود. درانتها لوله ساکشن با سرم شستشو خواهد شد. در صورت وخامت حال بیمار، ازیک آمبولانس خصوصی مجهز برای انتقال بیمار به بیمارستان استفاده کنید.

 

برداشتن تراک گلو ( دکانولاسیون)

زمانی که بیمار به لوله تراکئوستومی احتیاج نداشته باشد طی فرآیندی به نام دکانولاسیون ، عمل برداشتن تراک گلو صورت می گیرد.

زمان برداشتن تراک

در پاسخ به اینکه تراکئوستومی تا چه زمانی لازم است؟ باید گفت زمان برداشتن تراک گلو را پزشک متخصص تعیین می کند اما به طور کلی اگر شرایط زیر فراهم شود زمان آن از نظر پزشک فرا رسیده است:

  • هوشیاری بیمار به حدی است که به دستورات پزشک پاسخ می دهد. این شرایط می تواند نوید دهنده برداشتن تراک گلو در آینده ای نزدیک باشد.
  • تنفس راحت و آسان بیمار بدون دستگاه ونتیلاتور یکی از نشانه های مناسب بودن زمان برداشتن تراک گلو می باشد.
  • ساکشن نای کمتر از یکبار در روز انجام می شود. ( اگر همیشه اینگونه نیست قبل از برداشتن تراک گلو به پزشک اطلاع دهید.)
  • بیمارای توانایی سرفه و خارج کردن ترشحات از گلویش را پیش از عمل تراک گلو دارد.
  • وضعیت جسمانی بیمار قبل از برداشتن تراک داخل گلو در سطحی از پاسخگویی است که می تواند ترشحات گلوی خود را بدون خطر ایجاد آسپیراسیون مدیریت کند.
  • اگر بیمار توانایی کوچک کردن لوله تراکئوستومی خود را به اندازه 4 شیلی بدون ایجاد مشکل در تنفس داشته باشد یعنی آماده برداشتن تراک گلو است.
  • پرستار قبل از عمل برداشتن تراک داخل گلو، لوله سایز 4 شیلی را در طول روز به مدت 12 ساعت می بندد. بیمار در این مدت نباید نیاز به ساکشن لوله تراکئوستومی داشته باشد یا مشکل تنفسی خاصی مشاهده شود.
  • بعد از چک 12 ساعته توسط پرستار و نبود مشکل؛ اینبار لوله تراکئوستومی به مدت 24 ساعت بسته خواهد شد. در طی این 24 ساعت بیمار از لحاظ تنفس و نیاز به ساکشن مورد بررسی و نظارت قرار می گیرد.

 

عمل برداشتن تراکئوستومی گلو

اگر بیمار تمام شرایط و نشانه های ذکر شده در بالا را داشته باشد پزشک بیمار را آماده عمل برداشتن تراکئوستومی گلو خواهد کرد. به بیمار آموزش های لازم درباره اقدامات پزشکی بعد از انجام دکانولاسیون داده خواهد شد. زیرا ممکن است بعد از برداشتن تراکئوستومی گلو ، بیمار دچار چندین دقیقه احساس تنگی نفس شود. معمولا انجام عمل برداشتن تراک گلو در منزل صورت نمی گیرد و سعی می شود پرسنل آموزش دیده برای کنترل شرایط بحرانی بعد از عمل تراک گلو در دسترس باشند.

بیمار باید هنگام عمل برداشتن تراکئوستومی گلو روی تخت دراز کشیده باشد سپس لوله تراک برداشته می شود. بعد از برداشتن آن لبه های پوست بسته خواهد شد و دهانه گردن با گاز استریل پوشانده می شود سپس یک نوار روی گاز قرار می گیرد. بعد از برداشتن تراک داخل گلو ، بیمار باید هنگام صحبت یا سرفه نوک انگشت خود را روی گاز قرار دهد تا هوا نشت نکند. تعداد اندکی از بیماران نیاز به عمل جراحی برای بستن دهانه گردن دارند. دهانه گردن در حدود 90 درصد افراد بدون جراحی بسته می شود. بسته شدن سوراخ گردن بعد از برداشتن تراکئوستومی گلو ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد اما بهترین زمان 5-7 روز می باشد. در طی این مدت باید گاز استریل و نوار روی آن روزانه تعویض شوند.

 

هم میهنان گرامی و ارجمند، موسسه خدمات پرستاری کیان با سابقه درخشان؛ خدمات منحصر به فردی را به صورت شبانه روزی در زمینه پزشکی و پرستاری با کادری مجرب، متعهد و اخلاق مدار در اختیار شما قرار می دهد.این موسسه به سراسر شهر تهران و کرج خدمات رسانی می کند. از جمله این خدمات می توان به سرم در منزل کرج اشاره کرد.