غرب تهران

02188590855

شمال و شرق تهران

02122096805

جهت اعزام زیر ۴۵ دقیقه پرستار و پزشک تماس بگیرید

سایر مناطق تهران

موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

زونا چیست؟

برای درمان زونا چه بخوریم؟

[درمان قطعی و خانگی]

آنچه باعث اهمیت بیماری زونا می شود این است که بدانیم منشا زونا چیست؟ برای درمان زونا چه بخوریم ؟[درمان قطعی و خانگی ]

بیماری زونا در واقع توسط نوعی ویروس ایجاد می شود که در کودکی باعث بیماری  آبله مرغان بوده است. به طور کلی همه افرادی که در گذشته به بیماری آبله مرغان مبتلا بوده ‌اند ممکن است به بیماری زونا نیز مبتلا گردند. زیرا ویروس بیماری زونا می تواند به صورت نهفته یا خاموش در سلول های خاصی یا در ریشه عصب باقی بماند و پس از زمانی دوباره فعال گردد که این موضوع می ‌تواند موجب ایجاد بیماری زونا شود.

به طور کلی حدود ۲۰ درصد بیمارانی که قبلاً به ویروس آبله مرغان مبتلا گردیده اند در طول زندگی خود یک بار به این بیماری نیز مبتلا می شوند. اما بهتر است بدانید که همه افراد تنها یک بار به این بیماری مبتلا می گردند. در ادامه قصد داریم اطلاعات بیشتری در مورد بیماری زونا و راه های درمانی آن در اختیار شما دوستان عزیز قرار دهیم با ما همراه باشید.

زونا چیست؟ علائم ، عوارض ، واکسن ، جلوگیری ، درمان

زونا چیست؟ 

نخست درباره اینکه زونا چیست ؟ توضیح می دهیم .

در واقع زونا از جمله بیماری‌ هایی است که به با بروز ضایعات دردناک ایجاد می ‌گردد. به گونه ‌ای که این ضایعات در هر نقطه از بدن دیده می شوند. اما به طور معمول تاول های بیماری زونا به شکل خطی در سمت راست یا چپ بدن ایجاد می گردند. بعضی افراد ممکن است دچار بیماری زونا گردند و اشکال وخیم تری از آن را تجربه کنند.

البته بهتر است بدانید که این بیماری در عین حال که بسیار دردناک است اما تهدید کننده زندگی نیست و استفاده از واکسن ها می تواند باعث جلوگیری از ابتلا به آن گردد.

عوامل زمینه ساز زونا چیست؟

ممکن است ابتلا به زونا یک بیماری ثانویه باشد که در پی ابتلای فرد به یک بیماری دیگر ایجاد شده باشد از جمله آن ها می توان به سرطان های خونی اشاره کرد. بعضی از روش ‌های درمانی سرطان مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی یا مصرف طولانی مدت کورتون می تواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی گردد. بنابراین تمامی این عوامل می‌ تواند موجب تحریک ویروس آبله مرغان که در بدن فرد غیر فعال است شود و بیماری زونا بروز کند.

از جمله دلایلی که ممکن است باعث تحریک ویروس و مبتلا شدن افراد به زونا گردد:

  • استرس
  • ضربه

علائم بیماری زونا چیست؟ 

از علائم بیماری زونا می توان به موارد زیر اشازه کرد.

تاول : رایج ترین علائم این تاول ها ی شبیه به بیماری آبله مرغان هستند با این تفاوت که خارش کمتری دارند. اما درد آن ها بسیار زیاد است.

خارش یا سوزش : از جمله علائم دیگر زونا می توان به احساس خارش و حساسیت یا سوزش در یک قسمت از پوست اشاره کرد. اما این حالت بیشتر در قسمت کوچکی از پوست یا حتی در یک قسمت از بدن بیمار ایجاد می گردد. همچنین بهتر است بدانید این علائم گاهاً ثابت است و با مرور زمان ناپدید می شوند.

مدت زمان ایجاد این نشانه ها حدود یک تا سه روز است. اما در بعضی از افرادمبتلا به بیماری زونا، ممکن است بیش از سه روز نیز طول بکشد.

جوش : از جمله دیگر علائم بیماری زونا می توان به جوش هایی که پس از گذراندن علائم قبلی در همان قسمت ها دیده می شود و پس از آن تبدیل به تاول ها برجسته که حدود ۲ تا ۳ هفته وجود خواهند داشت اشاره کرد.

دیگر علائم زونا : به طور کلی دیگر علائمی که در بیماری زونا مشاهده می‌ شود را می ‌توان شبیه بیماری سرماخوردگی دانست. زمانی که فرد در ناحیه پوست دچار جوش می گردد علائم دیگر زیر را نیز خواهد داشت:

  • تب
  • سردرد
  • بی‌حسی
  • درد
  • سوزش
  • خارش
  • خستگی
  • حساسیت به نور و …

علائم زونا در جوانان ، بزرگسالان ، سالمندان و زنان در شکم ، کمر ، سر و چشم

 

عوارض و خطرات زونا

زونا نیز مانند سایر بیماری های خطرات و عوارضی را برای مبتلایان در بر دارد.از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره کرد:

نورالژی پس از تبخال

نورالژی پس از تبخال به حالتی از بیماری گفته می شود که در آن، فرد تا مدت ها بعد از بهبود بیماری زونا احساس درد در محل تبخال ها را تجربه می کند و دلیل این امر، پیام های گیج کننده و اغراق آمیزی از درد است که رشته های عصبی آسیب دیده بعد از بهبود از پوست به مغز می فرستند.

مشکلات بینایی

در صورتی که ویروس وارد چشم شود فرد را دچار عفونت های دردناک چشمی می کند. از دست دادن بینایی یا آسیب به چشم دور از انتظار نیست.

اختلالات شنوایی

افرادی که به ویروس زونا آلوده شده اند ممکن است در اثر سندروم رمزی هانت دچار مشکلات شنوایی یا کاهش شنوایی شنوایی شوند.

فلج صورت

ممکن است شاهد فلج شدگی جزئی عضلات صورت باشید.

التهاب مغز

آنسفالیت یا التهاب مغز یکی از عوارض جدی این بیماری محسوب می شود. متخصص مغز و اعصاب در منزل برای درمان این عارضه بهترین گزینه درمانی به شمار می رود.

سکته

سکته  نیز یکی از عوارض زونا است که افراد مبتلا را تهدید می کند. در صورت نیاز به نوار قلب در منزل برای تشخیص بیماری قلبی آن را از موسسه کیان بخواهید.

مننژیت

از جمله آسیب هایی است که بیماران مبتلا به زونا را تهدید می کند. در صورت عدم درمان تهدید کننده زندگی محسوب می شود.

عدم تعادل

در صورت درگیری مغز با ویروس زونا ایجاد عدم تعادل دور از انظار نیست.

پنومونی

ذات الریه یا پنومونی از جمله عوارض بیماری زونا محسوب می شود. پنومونی 1 -6  روز بعد از ظهور بثورات پوستی شروع خواهد شد و علائم آن شامل:  تنگی نفس، تب، سفتی قفسه سینه، تاکی پنه، سیانوز، سرفه خشک، هموپتیزی و درد قفسه سینه پلورتیک می باشد.

آسیب دائم به عصب

ویروس زونا بسته به اینکه به کدام عصب حمله کند شخص در آن قسمت و اندام دچار مشکل خواهد شد. برخی از مواقع ممکن است ویروس به ستون فقرات حمله کرده و فرد دچار آسیب دائم عصبی شود. رادیولوژی در منزل به منظور عکسبرداری از اندام های مورد نظر متخصصان جهت درمان بیماری های مختلف از طریق موسسه کیان امکان پذیر شده است.

عفونت باکتریایی پوست

در نتیجه ی طولانی شدن زمان بهبودی بیماری زونا ممکن است ضایعات پوستی دچار عفونت های باکتریایی شوند.

روش تشخیص زونا

یکی از مهم ترین موضوعاتی که نشان دهنده بیماری زونا است و یک روش تشخیص زونا محسوب می شود. بررسی ضایعات ایجاد شده بر روی پوست است. بنابراین زمانی که متوجه ایجاد ضایعاتی در یک قسمت از بدن شدید برای اطمینان از بیماری می توانید دکتر پوست یا متخصص داخلی در منزل را به خدمت بگیرید تا پزشک با بررسی و معاینه کامل ضایعات بتوانند بیماری تان را تشخیص داده و برای درمان اقدام کند.

توجه داشته باشید زمانی که به پزشک مراجعه می کنید قطعاً سوالاتی راجع به سابقه آبله ‌مرغون از شما خواهد پرسید و علائم شما را بررسی خواهد کرد تا بتواند بیماری را تشخیص دهد پس با دقت جواب دهید.

واکسن و پیشگیری از زونا

انجام درمان های اولیه از ایجاد عفونت ها یا عوارض زونا جلوگیری خواهد کرد. شروع این بیماری بیشتر در افراد بزرگسال می باشد. به همین دلیل برای افرادی که بالاتر از ۵۰ سال سن دارند از یک واکسن استفاده می کنند که تاثیر بسیار عالی در جلوگیری از ایجاد بیماری دارد. به طور کلی متخصصین پوست استفاده از واکسن زونا را برای تمامی افراد مسن و بالای ۵۰ سال توصیه می کنند.

واکسن زونا در ایران ، زونا واکسن دارد.

روش های درمان قطعی زونا

برای درمان سریع زونا از روش های مختلفی استفاده می شود که در زیر به صورت مختصر توضیح داده شده است:

  • استفاده از مسکن

استفاده ازمسکن یکی از بهترین دارو ها برای کاهش درد به شمار می ‌رود. زیرا درد ناشی از بیماری زونا بسیار زیاد است و استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد لازم و ضروری است.

  • استفاده از داروهای ضد ویروس

همان طور که گفته شد دلیل است ایجاد بیماری زونا ویروس می باشد. بنابراین پزشکان پس از گذشته ۷۲ ساعت از مشاهده جوش ها و تشخیص بیماری از داروهای ضد ویروس استفاده می کنند. بهتر است بدانید هر چقدر استفاده از داروهای ضد ویروس زودتر آغاز گردد قطعاً تاثیر بهتری در درمان بیماری خواهد داشت.

از جمله بهترین داروهای ضد ویروس که برای بیماری زونا استفاده می شود می توان به آسیکلوویر، والاسیکلوویر و فامسیکلوویر اشاره کرد. همچنین این داروها برای کاهش زمان دردناکی تاول ها و یا درد ناشی از بیماری مناسب هستند.

در صورت نیاز کلیک کنید : پرستار بیمار تمام وقت ، ساعتی و نیمه وقت در منزل

  • مسدود کننده عصب

یکی دیگر از دارو هایی که برای درمان بیماری زونا از آن استفاده می ‌شود داروهای مسدود کننده عصب است. این داروها به صورت تزریقی استفاده می‌ شوند و معمولا برای افرادی که دچار درد شدید هستند تجویز می ‌گردند‌ به‌طور کلی داروهای مسدود کننده عصب را می ‌توان شامل بی حس کننده ها به همراه کورتیکواستروئید دانست.برای دریافت دارو های تزریقی می توانید از خدمات تزریقات در منزل موسسه کیان استفاده کنید.

  • کورتیکواستروئیدها

برای بسیاری از افراد ممکن است از قرص های کورتیکواستروئید به همراه داروهای ضد ویروس استفاده گردد که این داروها برای کاهش درد یا تورم استفاده می‌ شوند. ولی نمی ‌توان گفت از روش‌ های رایج درمان‌ زونا است زیرا ممکن است باعث پیشروی جوش ها گردد.

  • درمان خانگی زونا

همچنین برای درمان خانگی زونا پس از برطرف شدن ها جوش ها از روش‌ های دیگری استفاده می‌ کنند که این روش ها شامل استفاده از رژیم غذایی مناسب ، استفاده از پمادها و عدم خاراندن است.

برای درمان زونا چه بخوریم؟

درمان زونا با طب سنتی و خانگی مربوط به این است که برای درمان زونا چه بخوریم ؟

مواد ویتامین C دار : در زمان بیماری زونا از مواد غذایی که دارای ویتامین c هستند مانند آب کرفس استفاده کنید تا سیستم ایمنی بدن خود را تقویت نمایید. برای تقویت بدن می توان از سرم تقویتی استفاده کرد. دریافت سرم تقویتی با خدمات تزریق سرم در منزل موسسه کیان امکان پذیر است.

مواد حاوی آمینواسید: همچنین میوه هایی مانند انبه هندی یا پایاپا به دلیل دارا بودن آمینو اسید ها و آنزیم ها ماده مناسبی برای تقویت بدن در حین بیماری زونا هستند.

مواد ضد التهابی : محصولات دیگری مانند موز، لوبیا سبز، گلابی و سیب که در واقع ماده ضد التهابی و ضد ویروس هستند برای درمان سریع زونا مناسب می باشند.

مواد غذایی سم زدا : موادی مانند سیب زمینی شیرین، مارچوبه، کنگر فرنگی باعث زدودن سم های تولیدی توسط عامل بیماری زونا در کبد می شود . می توانید از فصد خون برای پاکی بدن استفاده کنید.

بیشتر بدانید : فصد خون در منزل

مواد غذایی کمک کننده به آرامش عصب ها : ازجمله این مواد غذایی می توان به کاهو، اسفناج و زغال اخته وحشی اشاره کرد که باعث آرامش بدن می شود.

درمان خانگی زونا ، درمان قطعی زونا ، درمان سریع و فوری زونا با طب سنتی ، تسکین و کاهش درد زونا

 

اقدامات درمانی زونا در منزل

در کل می توان گفت که برای بهبود زونا درمان های خانگی وجود ندارد. اما انجام یکسری اقدامات مانند تمیز کردن منطقه آسیب دیده تاثیر بسیار زیادی در بهبودی هرچه سریع تر دارد.

بهتر است ناحیه ای که درگیر بیماری بوده است را تمیز و خشک نگه دارید و سعی کنید تا حد امکان این ناحیه در معرض هوا قرار داشته باشد.

یکی از نکات درمانی بعد از رفع جوش ها آن است که به احتمال افزایش خارش وجود دارد‌ بنابراین از خاراندن یا خراش دادن تاول‌ ها بپرهیزید.

علاوه بر این موارد می توانید با مشورت پزشک از کرم هایی که به کاهش خارش کمک می کنند استفاده کنید.

درمان سریع زونا

پس از برطرف شدن تاول های زونا نیز اقداماتی درمانی دیگری باید در انجام شود تا بهبودی کامل حاصل گردد. از جمله این اقدامات در درمان سریع زونا می توان موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کرم کاپسیدین

دقت داشته باشید که این کرم را به هیچ عنوان در اطراف چشم یا داخل چشم استفاده نکنید.

  • استفاده از پماد برای زونا

استفاده از داروهای بی حسی برای درمان بیماری زونا یک گزینه بسیار عالی است. بنابراین شما می توانید از لیدوکائین برای کاهش درد استفاده کنید که معمولاً در اشکال مختلف چسب، کرم، پودر، لوسیون یا اسپری وجود دارد.

  • استفاده از آنتی بیوتیک ها

توجه داشته باشید که اگر ضایعات یا پوست به عفونت باکتریایی مبتلا شوند باید حتما از آنتی ‌بیوتیک ‌ها استفاده کنید. در غیر این صورت نیازی به مصرف آنتی‌ بیوتیک جهت بهبود بیماری زونا وجود نخواهد داشت.

  • استفاده از دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای

از دیگر داروهایی که برای درمان زونا مورد استفاده قرار می ‌گیرند داروهای ضد افسردگی سه حلقه هستند. زیرا بسیاری از این داروها، دردهای پس از بهبودی را کاهش می دهند. همچنین برای افرادی که پس از بروز زونا دچار افسردگی شده ‌اند نیز مناسب است‌.

عوامل خطر در ابتلا به زونا در جوانان و بزرگسالان

سوالات رایج درباره بیماری زونا

در اینجا به پاسخ برخی از سوالات رایج درباره بیماری زونا می پردازیم. این سوالات شامل :

  • آیا بیماری زونا مسری ، خطرناک ، قابل انتقال و واگیر دار است ؟
  • آیا زونا درمان دارد ؟
  • آیا بیماری زونا باعث مرگ میشود ؟
  • زونا چگونه منتقل میشود ؟
  • بیماری زونا چگونه شروع می شود؟
  • و…

آیا زونا واگیر دارد؟

بسیاری از افراد ممکن است با این سوال مواجه شوند که آیا زونا واگیر دارد؟ یا زونا تا چند روز قابل سرایت است؟

بهتر است بدانید که زونا به دلیل بیماری آبله مرغان ایجاد می شود. به همین دلیل می ‌توان گفت یک بیماری واگیردار و مسری است. البته میزان سرایت آن کمتر از بیماری آبله مرغان است و سرایت آن تنها در زمان ترکیدن تاول ها می باشد.

آیا زونا باعث مرگ میشود ؟

می خواهید بدانید که آیا جان عزیزانتان در خطر است و زونا باعث مرگ میشود ؟ بهتر است به این نکته توجه کنید که زونا ندرتا موجب از دست رفتن زندگی و مرگ خواهد شد. تاکنون حدود یک میلیون مرگ  نسبت به کل جمعیت جهان در طول سالها ثبت شده است. وجود زونا در صورت و عوارض آن در چشم بسیار خطرناک است لذا مهم نیست درد خفیف باشد یا احساس اندکی داشته باشید سریعا به متخصص مراجعه کنید.

نورالژی پس از هرپس نیز از عوارض زوناست که به معنی بازگشت احساس درد در محل بثورات جلدی بدون وجود آن هاست. این عارضه با افزایش سن ارتباط مستقیم داشته و از هر 5 مورد یک نفر، درگیر آن می شود.

زونا چگونه منتقل میشود ؟

زونا یک بیمارس مسری و واگیر دار است اما بر خلاف سایر بیماری های تنفسی مثل سرماخوردگی ، کرونا یا آنفولانزا از طریق قطرات تنفسی منتقل نمی شود از جمله راه های انتقال و سرایت بیماری زونا لمس تاول های فرد بیمار می باشد. با کاهش ارتباط با فرد مبتلا، نحوه و روش انتقال عفونت را مسدود می کنید.

بیماری زونا چگونه شروع میشود ؟

بسیاری از افراد به دنبال تشخیص سریع این بیماری در مراحل اولیه بروز و لحظه شروع آن هستند. آنها در پی نشانه های تمییز دهنده زونا از آنفولانزا بوده تا درمان زود هنگام را شروع کنند. تاول های زونا خود نشانه خوبی بر این بیماری می باشند ضمن اینکه جوش ها دارای خارش کمتر و درد بیشتر نسبت به سایر بیماری ها مثل آنفولانزا هستند.

بیماری زونا . درمان خانگی زونا ، رژیم غذایی و تغذیه زونا

موادغذایی مضر برای بیماری زونا

مواد غذایی مضر برای بیماری زونا شامل گروه های زیر است:

مواد غذایی حاوی آمینو اسید آرژنین

آرژنین باعث تکثیر ویروس بیماری زونا در بدن می شود. از مصرف مواد حاوی این آمینو اسید از جمله جوانه گندم، گوجه ،جوانه بروکسل و برخی میوه‌ها نظیر انگور، تمشک و بلوبری و برخی مصنوعات مثل شکلات، کنسرو تن و ژلاتین یا آجیل و دانه‌ها پرهیز کنید.

مواد حاوی قند زیاد

قند زیاد باعث عملکرد ضعیف سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس بیماری زونامی شود. مصرف قند را در برنامه روزانه زندگی خود مدیریت کنید برچسب های مواد غذایی کمک کننده هستند.

مواد غذایی حاوی کربوهیدرات اصلاح شده

برنج سفید، آرد فرآوری شده، نان سفید، سیب زمینی سفید، پاستا و….. از جمله ی این مواد هستند .

مواد غذایی حاوی چربی اشباع

ویروس زونا از مواد دارای چربی اشباع تغذیه کرده و مواد سمی مضر برای روده ها تولید می کند. مصرف روغن های جامد،کره، پنیر، شیر، روغن های دارای پالم، روغن نارگیل، دیزی یا کله پاچه نظر داشتن چربی اشباع برای بیماری زونا مضر هستند.

مصرف الکل

الکل به دلیل آسیب به باکتری های مفید روده، زمینه افزایش عفونت در بدن و پیشرفت بیماری زونا را فراهم کرده و جزء مواد غذایی مضر برای زونا محسوب می شود.

زونا در بارداری 

این بیماری در دوران بارداری نیز مانند دیگر زمان ها ممکن است ایجاد شود و حتی به سلامت جنین آسیب های جدی وارد کند. اما امروزه راه های درمان زونا در بارداری برای محافظت از فرزند و مادر در دوران بارداری وجود دارد. پس در صورت مشاهده کردن کوچک ترین تغییرات پوستی حتما به پزشک مراجعه کنید یا ویزیت پزشک در منزل را در خواست کنید.

در حال حاضر موسسه خدمات پرستاری کیان در زمینه انجام خدمات پزشکی _ پرستاری در حال ارائه فعالیت می باشد کاربران می‌توانند  برای تشخیص و درمان بیماری زونا، با مشاوران و پزشکان با تجربه این شرکت تماس حاصل کنند. این خدمات درمانی در منزل شما و تحت متخصصین با تجربه انجام می شوند. هم چنین شرکت خدمات پرستاری کیان، به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدماتی از جمله : آمبولانس خصوصی می باشد.