غرب تهران

02188590855

شمال و شرق تهران

02122096805

جهت اعزام زیر ۴۵ دقیقه پرستار و پزشک تماس بگیرید

سایر مناطق تهران

موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

بیماری جذام را می شناسید؟

علت و درمان بیماری جذام

برای پاسخ به این پرسش که بیماری جذام را می شناسید ؟ علت و درمان بیماری جذام چگونه است ؟ با ما در مطالعه این مقاله همراه باشید. امیدواریم در پایان این مقاله کمی از دغدغه شما درباره بیماری جذام کاسته شده باشد. یکی از بیماری هایی که باعث وحشت و ترس افراد از یکدیگر در طول تاریخ بشریت شده است جذام می باشد.

دلیل بیماری

جذام را از جمله بیماری ‌های التهابی مزمن می‌ دانند که به دلیل مایکوباکتریوم لپره به وجود می آید. شاید برای شما نیز در مورد این بیماری شنیده باشید و بدانید که جذام یک بیماری است که با پوست و اعصاب محیطی درگیر می شود.

بدن انسان بیشتر در قسمت پوست، اعصاب محیطی، سطوح مخاطی دستگاه تنفسی فوقانی و چشم با بیماری جذام دست و پنجه نرم می کند. بیماری جذام در همه سنین از نوزادی تا پیری امکان ابتلا دارد.

جالب است بدانید که نوع لیپوماتوز این بیماری باعث می گردد تا راه های تنفسی فوقانی نیز دچار مشکل گردد. در ادامه قصد داریم در مورد بیماری جذام و راه های پیشگیری و درمان آن اطلاعاتی در اختیار شما دوستان عزیز قرار دهیم با ما همراه باشید.

جذام چیست ؟ دلیل بیماری جذام ، درمان و پیشگیری از جذام

بیماری جذام چیست؟

در کل می توان بیماری جذام را از جمله بیماری ‌های عفونی دانست که توسط نوعی باسیل ایجاد می ‌شود و فرد را با عوارضی همچون تغییر شکل اندام ها، لکه های پوستی، زخم های متعدد و یا آسیب به عصب های بدن روبرو می کند. این بیماری از دوران باستانی در بین مردم دیده شده است و معمولاً اغلب داستان های باستانی که دارای تصورات منفی و ترسناک هستند در مورد بیماری بیماری جذام بوده اند.

سال‌های طولانی است که بیماری جذام باعث شده تا کیفیت زندگی افرادی که با آن درگیر هستند و یا خانواده آن ها تحت تاثیر قرار بگیرد  حتی نام این بیماری برای افراد ترسناک و وحشت آور خواهد بود. درگذشتگان دور افرادی زیادی بر این باور بوده اند که این بیماری نوعی عذاب یا نفرین الهی است که واگیردار است و علاجی ندارد.

اما امروزه متوجه شده اند بیماری جذام  آنچنان که گذشتگان گفته اند ترسناک نیست و با تحقیق درباره اینکه بیماری جذام چیست؟ علائم و نشانه های بیماری جذام چیست؟ دلیل و درمان بیماری جذام چیست ؟می توان با مراجعه ی زود هنگام بیماری جذام را در مراحل اولیه درمان کرد.

اما به هر حال به دلیل داستان هایی که در گذشته وجود دارد افراد زمانی که به آن دچار می شوند نمی ‌توانند خود را کنترل کنند و دچار مشکلات دیگری نیز خواهند شد. اما بهتر است خونسردی خود را حفظ کرده و با آرامش کامل درمان را شروع نمایند.

درمان را حتما تحت نظر پزشک با ویزیت پزشک در منزل انجام دهید.

علائم بیماری جذام چیست

علائم بیماری جذام بیشتر در نواحی پوست، غشاهای محیطی و اعصاب قابل مشاهده است .

از علائم پوستی بیماری جذام می توان به :

  • داشتن زخم بدون درد در پا
  • ریختن مژه یا ابرو
  • پوست خشک، ضخیم یا سفت
  • لکه های معمولا مسطح و تغییر رنگ یافته در پوست
  • رشد ندول در سطح پوست
  • داشتن تورم روی صورت یا لاله گوش که به صورت توده های بدون درد نیز دیده می شوند.

جذام خطرناک است؟ علائم بیماری جذام در بزرگسالان و کودکان

انواع بیماری جذام

بیماری جذام را برحسب میزان گستردگی علائم و عامل آن به انواع مختلفی تقسیم می کنند. علائم با توجه به عامل ایجاد بیماری و توانایی سیستم دفاعی بدن در مبارزه با آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. دوز دارو و درمان ها نیز بر طبق شرایط هر فرد تعیین می گردد. انواع بیماری جذام عبارتند از:

  • چند باسیلی 
  • لپروماتوز
  • جذام نامشخص 
  • مرزی میانی
  • جذام سل 
  • پائوسی باسیلاری
  • لپروماتوز مرزی
  • توبرکلوئید مرزی

 

جذام قابل پیشگیری است !

امروزه پزشکان به صورت گسترده برای مردم توضیح می دهند که راه های پیشگیری از بیماری جذام چیست و جذام قابل پیشگیری ست. همین فعالیت پزشکان درباره این بیماری باعث می ‌شود درصد درگیری افراد با بیماری جذام بسیار کاهش پیدا کند. علاوه بر آن تشخیص، اقدام یا درمان به موقع برای بیمارانی که به تازگی با این بیماری درگیر شده اند اهمیت بسیار زیادی دارد.

اما بهتر است بدانید اگر یکی از اعضای خانواده شما به بیماری جذام مبتلا گردیده است شما با کمک راه های پیشگیری از جذام می توانید از گسترش آن جلوگیری کرده و چرخه انتقال آن به دیگران را قطع کنید. استرس خود را کاهش دهید و مطمئن باشید جذام قابل پیشگیری ست.

موثرترین اقدامات پیشگیری 

برای پیشگیری از بیماری جذام ، نیاز نیست زیاد نگران باشید زیرا چندین اقدام ساده کافی است تا برای همیشه از این بیماری دور بمانید.

1. در ابتدا اشاره ای داریم به مناطق پر شیوع در جهان که شامل : ژاپن ، نپال ، مصر ، چین و هند است با کاهش تردد به این کشور ها و عدم تماس با افراد آلوده ، شانس ابتلای شما به شدت پایین می آید.

2. وجود بیماری ژنتیکی در شما شانس ابتلا را بالا می برد و برای کاهش آن باید از مواد غذایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند استفاده کنید.

3. سعی کنید از لمس و دست زدن به حیوانات وحشی مانند شامپانزه های آفریقایی که ناقل این باکتری هستند خودداری کنید.

پیشینه بیماری جذام چیست

درباره پیشینه بیماری جذام و پیشگیری از آن ، باید گفت در سال ۲۰۱۶ سازمان بهداشت جهانی طی اقدامی با هدف کنترل بیماری جذام و ساخت جهانی خالی از هر گونه جذامی اقدام به ایجاد استراتژی جهانی جذام کرد.

این کار تا سال ۲۰۲۰ طول کشید. در واقع این استراتژی بر پایه باور مردم به اینکه جذام قابل پیشگیری ست بنا شده بود و به گونه ای عمل شد که تصورات غلط مردم در مورد بیماری جذام  را بر هم می زد و بیماران را برای مراجعه به مراکز درمانی تشویق می کرد.

برطبق این استراتژی راه های پیشگیری از جذام شامل موارد زیر بود:

  • آموزش صحیح همه افراد در رابطه با این بیماری و حتی شناخت تمامی علائم آن
  • نظارت اصولی بر روی وضعیت بیماران و آموزش دادن اقدام های درمانی و مراقبتی به آن ها
  • مدیریت وضعیت افرادی که به بیماری جذام گرفتار شده ‌اند و حتی کمک رساندن به جذامیانی که ناتوان هستند.

علائم جذام راه تشخیص آزمایشگاهی جذام ، آزمایش تشخیص جذام

تشخیص بیماری جذام

برای تشخیص بیماری جذام چندین راه وجود دارد که ما در اینجا به توضیح درباره آن ها خواهیم پرداخت. ازجمله:

بیوپسی پوست

اگر برای وجود زخم در پوست خود به پزشک مراجعه کرده اید؛ باید بدانید در صورتی که متخصص احتمال بیماری جذام را بدهد برای تشخیص بیماری جذام ، نمونه برداری از پوست (بیوپسی پوست) را تجویز خواهد کرد. در این روش یک قسمت کوچک از پوست در ناحیه زخم جدا شده و به آزمایشگاه جهت بررسی و به دست آوردن اطلاعات دقیق تر فرستاده می شود.

آزمایش اسمیر پوستی

در این روش از کشت میکروارگانیسم های موجود در محل زخم در داخل محیط کشت اختصاصی برای تشخیص بیماری جذام استفاده می شود. جذام با منشا چندین باسیل در این محیط کشت، شروع به رشد خواهد کرد. در صورتی که منشا جذام؛ باسیل پائوسی باسیلاری باشد هیچ رشدی را در محیط کشت مشاهده نخواهید کرد.

تست پوستی لپرومین

این آزمایش نیز یکی از روش های تشخیص بیماری جذام می باشد که نوع جذام در آن مشخص می شود و در این روش، پزشک کمی از باکتری های غیر فعال جذام را به زیر پوست فرد مشکوک به بیماری جذام در منطقه ساعد تزریق می کنند. اگر بعد از 3 یا 28 روز در محل تزریق واکنشی مشاهده شود شخص به جذام توبرکلوئید یا مرزی مبتلاست افرادی که جذام نداشته باشند به این تست هیچ گونه پاسخی نمی دهند.

انجام انواع تست و آزمایش تشخیص جذام در منزل توسط پرستاران مجرب به صورت شبانه روزی 

واکسن جذام چیست

بهتر است بدانید که تاکنون واکسن جذام برای پیشگیری توسط دانشمندان تولید نشده است و به طور کلی بهترین راه پیشگیری از آن در نبود واکسن جذام ، رعایت بهداشت است‌. کاشف واکسن جذام ,فردی ونزوئلایی به نام جاستینو کانویت بود که در سن 100 سالگی در گذشت.

زیرا باکتری که باعث ایجاد این بیماری می گردد بسیار شکننده می باشد و با کمک آب و صابون به راحتی از بین خواهد رفت. بنابراین اگر با فرد جذامی ارتباط داشته اید باید قبل از ظاهر شدن علائم پوستی سریعاً به پزشک مراجعه فرمایید و اقدام به درمان دارویی نمایید و مطمئن باشید که در این مرحله حتماً معالجه خواهید شد.

البته این موضوع تا زمانی که بیماری جذام در اعصاب محیطی رشد نکرده است قابل پیشگیری می باشد. از دیگر راه‌ های پیشگیری از بیماری جذام می توان به تغذیه مناسب اشاره کرد زیرا تغذیه مناسب می ‌تواند مقاومت بدن را در برابر بیماری ‌های مختلف بالا ببرد.

در صورت نیاز کلیک کنید : تزریقات در منزل

واکسن جذام در ایران ، ایا جذام واکسن دارد ؟ واکسن برای پیشگیری از جذام

علت بیماری جذام چیست

مهم ترین علائم بیماری جذام را می توان ایجاد ضایعه های قرمز رنگ بدون حذف یا هیپوپیگمانته دانست که باعث درگیری اعصاب محیطی، اسمیر پوستی و از دست دادن حس می گردد و تمام این علائم تنها به دلیل باکتری مایکوباکتریوم لپره می باشد، که در واقع این باکتری را علت بیماری جذام می دانند.

البته بهتر است بدانید که رشد این باکتری به آهستگی انجام می ‌گیرد. به گونه ای که در بافت بسیار نرم و نازک کف پای موش حدود ۱۱ تا ۱۳ روز طول می کشد تا تکثیر شود.

در کل می‌ توان گفت که باکتری مایکو باکتریوم لپره که علت بیماری جذام است در گرفتاری های پوستی و اعصاب محیطی وجود خواهد داشت که در نتیجه باعث ایجاد تخریب بافتی یا تغییر شکل بافت می گردد. همچنین این باکتری باعث می ‌شود تا فرد فعالیت های حرکتی بافتی خود را از دست دهد. در صورت نیاز به انتقال به بیمارستان از طریق آمبولانس خصوصی با موسسه کیان همراه شوید.

بیماری جذام چگونه درمان می شود؟ 

زمانی که افراد به این بیماری مبتلا می ‌شوند می ‌خواهند بدانند که بیماری جذام چگونه درمان می ‌شود؟ یا این که راه درمانی برای بیماری جذام وجود دارد یا خیر؟

بهتر است بدانید این بیماری کاملاً قابل درمان است و طی دو دهه اخیر حدود ۱۶ میلیون نفر از افرادی که به این بیماری مبتلا شده ‌اند درمان گردیده ‌اند.

سازمان بهداشت جهانی برای همه افرادی که می‌ خواهند بدانند بیماری جذام چگونه درمان می شود؟ درمان رایگان را در نظر گرفته است. در ایران نیز مراکز بهداشتی و درمانی خدمات و داروهای رایگانی را برای درمان بیماری جذام در اختیار افراد قرار داده‌ اند.

به طور کلی به دلیل این که بیماری جذام نوعی بیماری عفونی است برای درمان آن نیز از داروهای آنتی بیوتیک استفاده می ‌شود. دریافت داروهای تزریقی یا تزریق سرم در منزل برای این بیماران از طریق موسسه کیان امکان پذیر شده است.

ولی زمان درمان آن طولانی مدت است و افراد جذامی باید حدود ۶ تا ۱۲ ماه تحت درمان قرار بگیرد و طی طول درمان حتماً داروهای آنتی بیوتیکی که برای درمان عفونت مناسب است را مصرف نمایند.

البته این داروها نمی تواند باعث بهبود این بیماری زمانی که عصب ها را درگیر کرده است شود. توجه داشته باشید که پزشکان برای درمان بیماری جذام از چند ترکیب آنتی بیوتیک استفاده خواهند کرد و طی روند درمان داروهای آنتی بیوتیک را تغییر خواهند داد. پس به هیچ عنوان از دارو های آنتی بیوتیک بدون مشورت پزشک استفاده نکنید. امیدواریم مطالب ما به رسیدن شما به  پاسخی درباره این سوال که بیماری جذام چگونه درمان می شود؟ کمک کرده باشد.

افرادی که به بیماری های قلبی مبتلا هستند می توانند با خاطری آسوده از طریق موسسه کیان اقدام به دریافت دستگاه نوار قلب در منزل خود کنند.

درمان بیماری جذام در طب سنتی و پزشکی روز ، بیماری جذام درمان دارد ؟

جذام چگونه منتقل می شود؟ 

بهتر است بدانید که دوره کمون این بیماری طولانی مدت است و حدود ۴ تا ۵ سال طول می ‌کشد تا علائم آن مشخص شود.

پس اگر می ‌خواهید بدانید جذام چگونه منتقل می‌ شود؟

بهتر است بگویم که اصلی ترین راه انتقال آن به دیگران تاکنون مشخص نشده است ولی احتمال دارد که از طریق دستگاه تنفسی سرایت کند. پس با اطمینان می توان گفت که بیماری جذام یکی از بیماری ها می باشد که از راه تنفسی منتقل می ‌شود.

اما انتقال آن به آسانی نخواهد بود و به افرادی که می پرسند جذام چگونه منتقل می‌ شود؟ می ‌توان گفت تنها در صورتی که چندین سال با یک بیمار دارای جذام در ارتباط باشید و تماس طولانی مدت داشته باشید احتمال دارد که به  بیماری جذام دچار شوید. به همین دلیل است که انتقال بیماری جذام به پرسنل بیمارستانی نادر است.

خدمات قابل ارائه در حوزه بیماری جذام

بهتر است بدانید اگر با افرادی دارای علائم بیماری جذام روبرو شده اید و به دنبال راه درمانی برای آنان هستید می توانید از خدمات معاینه پزشک در موسسه خدمات پرستاری کیان استفاده کنید. زیرا این موسسه با اعزام پزشک متخصص به منزل به شما کمک می ‌کند تا بدون مراجعه به مراکز درمانی به درمان بیماری جذام بپردازید. علاوه بر این موارد موسسه خدمات پرستاری کیان،  به صورت شبانه روزی خدمات پزشکی متنوعی را برای بیماران در نظر گرفته است که از جمله این خدمات می‌ توان به رادیولوژی در منزل، نوار مغز در منزل ، تست خواب در خانه ، صدور گواهی فوت در منزل اشاره نمود.