اوتیت مدیا چیست ؟ علائم ، انواع ، درمان در کودکان و بزرگسالان
از کنار درد گوش ، ساده نگذرید از عفونت تا کیست گوش می تواند باعث آن شده باشد. اوتیت مدیا یا همان عفونت گوش میانی ؛ یکی از بیماری های شایع گوش است که در اینجا به توضیح آن می پردازیم. با ما همراه باشید تا تعریفی از بیماری اوتیت گوش چیست ارائه دهیم. همچنین شما را با راه های تشخیص انواع آن ، علائم و نشانه خاص قابل شناسایی ، افراد در معرض خطر ، درمان خانگی و دارویی ، علت و عوارض عفونت گوش میانی ، روش های پیشگیری و مسائل این چنینی آشنا سازیم.
هرگاه بعد از خواندن این مقاله ؛ نیاز به پزشک در منزل را حس کردید با ما تماس بگیرید.
بیماری اوتیت مدیا چیست ؟
گوش انسان به سه قسمت تقسیم می شود 1. بیرونی 2. میانی 3. داخلی . هرگاه عفونت ؛ قسمت میانی آن را در برگیرد و باعث بروز التهاب ، قرمزی ، تورم و تجمع مایع پشت گوش شود، گفته می شود که شخص به اوتیت مدیا مبتلا شده است. امیدواریم پاسخ بیماری اوتیت مدیا چیست را دریافت کرده باشید.
انواع عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا
عفونت گوش میانی به دو نوع : اوتیت مدیای حاد (AOM) و اوتیت مدیا با افیوژن (OME) طبقه بندی می شود.
اوتیت مدیای حاد
شایع ترین عفونت گوش میانی است که به صورت ناگهانی اتفاق می افتد با گیر افتادن مایع و مخاط در درون گوش ؛ علائم اوتیت میانی حاد نظیر تب ، گوش درد ، قرمزی و تورم به سراغ فرد می آیند.
اوتیت میانی همراه با افیوژن.
ترشح غیر چرکی در داخل گوش افراد مبتلا وجود دارد. ممکن است در کودکان بی علامت بوده با یا احساس پری در گوش و ناشنوایی همراه شود. درد یا تب وجود ندارد. تشخیص آن نیز با پزشک است.
اوتیت مدیای مزمن همراه با افیوژن
گاهی اوقات می تواند با سوراخ شدن پرده گوش ( پرده تمپان) ، احساس پری در گوش و کاهش شنوایی همراه باشد. معمولا اوتیت میانی مزمن دردناک و عفونی نیست و بارها و بارها برمی گردد.
علت عفونت گوش میانی
برای بررسی چرایی و علت اوتیت مکرر در کودکان و بزرگسالان باید با شیپور استاش و عملکردش در گوش آشنا شوید. علت اولیه عفونت گوش میانی ؛ عملکرد نادرست شیپور استاش است.
در گوش کانالی به نام شیپور استاش وجود دارد که قسمت میانی گوش را به ناحیه گلو متصل می کند و وظیفه آن ؛ برقراری فشار هوا ی یکسان در دو طرف پرده گوش ( بین گوش میانی و خارجی ) و تخلیه مایع گوش می باشد. اگر بنا به هر دلیلی این کانال بسته شود یا درست عمل نکند مایع پشت پرده گوش تجمع پیدا کرده و خارج نمی شود. این مایع ، محیط مناسبی برای رشد ویروس ها و باکتری ها را فراهم می کند.
در نتیجه شخص به عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا مبتلا می شود. شیپور استاش در اثر عوامل زیر دچار اختلال شده و منجر به بروز عفونت گوش میانی در کودکان و بزرگسالان می شود :
- ابتلا به سرماخوردگی
- داشتن آلرژی یا حساسیت فصلی
- ابتلا به عفونت تنفسی یا گلو درد
- ناهنجاری های مادرزادی شیپور استاش
اگر به دنبال دانستن علت اوتیت مکرر هستید از ویزیت دکتر در منزل کرج یا تهران استفاده کنید. بهترین متخصص گوش و حلق بینی تهران به خانه شما جهت معاینه اعزام خواهد شد.
افراد در معرض خطر
عفونت گوش میانی ؛ نوزادان و کودکان 6 تا 15 ماهه را بیش از سایرین مبتلا می کند طبق مطالعات انجام گرفته از هر 4 کودک زیر 3 سال ، 3 کودک حداقل برای یکبار هم که شده دچار بیماری اوتیت مدیا می شوند. اگرچه این بیماری در درجه اول در کودکان رخ می دهد اما امکان ابتلای بزرگسالان نیز به آن وجود دارد.
عوامل خطر در کودکان
از آنجایی که اطفال ، بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر هستند. شناخت عوامل تهدید کننده توسط والدین به در امان ماندن خردسالان و نوزادان از ابتلا به بیماری اوتیت مدیا منجر می شود. عوامل خطر در کودکان عبارتند از :
- در معرض دود سیگار قرار گرفتن
- داشتن سابقه خانوادگی
- ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن کودک
- سپری کردن زمان در مهد کودک ( محیط های جمعی)
- تغذیه ناکافی و عدم تغذیه با شیر مادر
- ابتلا به سرماخوردگی
- تغذیه با بطری در حالت درازکش به پشت توسط نوزاد
علائم عفونت گوش
با اینکه علائم اوتیت مدیا در هر فرد متفاوت است و هر کودک ممکن است نشانه خاصی از عفونت گوش را بروز دهد اما ما به شایع ترین نشانه های بیماری اوتیت میانی در کودکان و بزرگسالان ( چه به صورت حاد باشد یا مزمن همراه با افیوژن) اشاره می کنیم که عبارتند از :
- مشکل در فرو رفتن به خواب
- بروز تب و گوش درد
- از دست دادن تعادل
- خروج مایع از گوش ها
- مشکلات شنوایی
- کودک گوش یا گوشهای خود را می کِشَد.
- تحریک پذیری غیر معمول
- عصبانیت و گریه
از آنجایی که علائم گفته شده می تواند در بسیاری از بیماری ها مشترک باشد تشخیص نهایی را به پزشک بسپارید. دسترسی به فوق تخصص کودکان شبانه روزی با مرکز کیان ممکن خواهد بود.
عوارض عفونت گوش میانی در کودکان و بزرگسالان
طولانی شدن مدت زمان ابتلا به عفونت گوش میانی در کودکان و بزرگسالان با عوارضی همراه است. عوارض اوتیت مدیا عبارتند از:
- کم شنوایی دائمی
- مشکلات در گفتار و زبان
- سرایت عفونت به سایر قسمت های سر ( ابتلا به مننژیت و..)
تشخیص عفونت گوش میانی
برای شناسایی اوتیت مدیا باید به پزشک مراجعه کرد زیرا متخصص بعد از دریافت اطلاعات فردی و تاریخچه پزشکی بیمار ( داشتن سابقه گلو درد ، آلرژی ، سرماخوردگی ، مشکلات خواب در کودک ، کشیدن گوش توسط نوزاد ) ، اقدام به معاینه کامل گوش می کند. ابزاری که دکتر جهت تشخیص عفونت گوش میانی هنگام ویزیت در منزل شمال تهران یا سایر مناطق به کار می برد، شامل : اتوسکوپ و اتوسکوپ پنوماتیک و تمپانومتر می باشد.
اتوسکوپ با ارسال نور به داخل گوش و مشاهده پرده گوش قرمز رنگ به تشخیص اوتیت مدیا کمک می کند.
در تشخیص اوتیت میانی حاد یا مزمن با استفاده از اتوسکوپ پنوماتیک؛ ارسال هوا به درون گوش و میزان حرکت پرده ( حرکت کمتر در صورت تجمع مایع ) کمک کننده است.
استفاده از تمپانومتر منوط به این است که بیمار هیچ گونه تحرکی نداشته باشد لذا استفاده از آن برای تشخیص عفونت گوش میانی در کودکان با دشواری همراه خواهد بود.
درمان عفونت گوش میانی
پزشکان مواردی همچون : سن فرد ، میزان گستردگی عفونت ، سابقه پزشکی ، حساسیت دارویی ، تحمل کودک بر دارو یا روش خاص درمان ، شرایط مادر در مراقبت و.. را در تعیین چگونگی درمان عفونت گوش میانی لحاظ می کنند. روش های درمان اوتیت میانی حاد شامل موارد زیر می باشد:
- تجویز آنتی بیوتیک دهانی یا از طریق گوش ( به طور مثل آموکسی سیلین به مدت 7-10 روز)
- |داروهای مخصوص کاهش درد و تب ( استامینوفن _ ایبو پروفن _ قطره گوش)|
در صورتی که عفونت گوش میانی توسط پزشک تشخیص داده نشود از شما خواسته میشود 48 ساعت صبر کنید. در صورتی که علائم ادامه دار بود، درمان آنتی بیوتیکی آغاز خواهد شد. انجام تزریقات شبانه روزی در منزل بهترین گزینه برای دور ماندن گوش شما از عفونت های بیمارستانی و آلاینده های هواست.
احتیاط!
- هرگز به کودکی که دارای علائم آنفولانزا یا تب است ، آسپرین ندهید. زیرا احتمال ابتلا به سندروم ریه افزایش می یابد.
درمان اوتیت میانی مزمن
اولا درمان به نوع اوتیت مدیا بستگی دارد. در ثانی اگر مایع برای بیش از سه ماه در گوش باقی بماند یا عفونت حتی با استفاده از آنتی بیوتیک ها به عود مجدد ادامه دهد، پزشک ممکن است قرار دادن لوله های کوچکی در گوش را برای درمان اوتیت میانی مزمن پیشنهاد دهد.
میرنگوتومی نامی است که به این عمل جراحی اطلاق می شود. یک سوراخ کوچک برای گذاشتن لوله ای کوچک در دهانه پرده گوش ایجاد می شود که وظیفه تخلیه مایع و کاهش فشار گوش میانی را برعهده دارد. شنوایی کودک پس از تخلیه مایع باز خواهد گشت. خودِ لوله ها نیز پس از 6 تا 12 ماه به خودی خود می ریزند.
ضمنا امکان دارد پزشک جراح به شما پیشنهاد برداشتن آدنوئید ها (بافت لنفاوی واقع در فضای بالای سقف نرم دهان که نازوفارنکس نیز نامیده می شود) را بدهد. تجربه ثابت کرده است که این عمل به کاهش و درمان اوتیت میانی مزمن و حاد در کودکان کمک می کند.
بیشتر درباره ویزیت جراح در منزل بدانید.
راه های پیشگیری از عفونت گوش
برای جلوگیری از عفونت گوش میانی در کودکان بهتر است نکات زیر را به کار بندید. روش های پیشگیری از اوتیت مدیا عبارتند از :
- از هر آنچه در قسمت عوامل خطر گفته شد دوری کنید.
- حد الامکان نکات جلوگیری از سرماخوردگی ، عفونت های تنفسی ، گلو درد و.. را رعایت کنید.
- در معرض دود سیگار قرار نگیرید.
- واکسیناسیون های خود را تکمیل کنید.
- شیر مادر به کودک بدهید.
- شیشه شیر را در حالت نشسته به کودک بدهید و سعی کنید آن را عمود نگه دارید.
در صورت نیاز به وصل کردن سرم در منزل می توانید از طریق مرکز خدمات پرستاری کیان اقدام کنید