علایم سرطان دهانه رحم چیست ؟
دهانه رحم یک استوانه توخالی است که قسمت پایینی رحم را به واژن او متصل می کند در واقع میتوان گفت پلی بین رحم و واژن است . اکثر سرطان های دهانه رحم در سلول های بخش سطحی دهانه رحم شروع شده و تکثیر میشوند. سرطان دهانه رحم زمانی یکی از علل اصلی مرگ و میر در میان زنان بود ، از زمانی که تست های غربالگری به طور گسترده در دسترس قرار گرفتند ، این روند تغییر کرده است ؛ زیرا سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه بسیار درمان پذیر است و حتی قابل پیشگیری . در این مقاله از کیان می توانید با هر آن چیزی که باید در مورد علائم ، علت ها و درمان سرطان دهانه رحم بدانید آشنا شوید.
شما می توانید با انجام آزمایش پاپ اسمیر به صورت دوره ای و دریافت واکسنی که از ویروس اچ پی وی محافظت می کند ، خودتان را از ابتلا به سرطان دهانه رحم ایمن کنید . برای خرید واکسن گارداسیل وارد شوید .
سرطان دهانه رحم چیست ؟
دهانه رحم قسمت پایینی رحم است که به واژن متصل می شود . سرطان دهانه رحم زمانی شروع می شد که سلول های سالم در دهانه رحم تغییراتی در دی ان ای خود ایجاد کرده و شروع به رشد و تکثیر غیر طبیعی می کنند و توده ای به نام تومور تشکیل می دهند . این سلول های سرطانی می توانند به بافت های سالم بدن حمله کرده و آن ها را از بین ببرند ؛ همچنین با گذشت زمان ، سلول ها می توانند جدا شوند و به سایر قسمت های بدن گسترش یابند .
گونه های مختلف ویروس پاپیلومای انسانی که اچ پی وی نیز نامیده می شود ، در ایجاد اکثر سرطان های دهانه رحم نقش دارند. اچ پی وی یک ویروس شایع است که اکثرا از طریق تماس جنسی منتقل می شود. هنگامی که شخصی در معرض اچ پی وی قرار می گیرد ، سیستم ایمنی بدن معمولاً از آسیب رساندن به ویروس اچ پی وی جلوگیری می کند و این ویروس سال ها در بدن فرد زنده می ماند و باعث می شود که سلول های دهانه رحم به سلول های سرطانی تبدیل شده و سرطان دهانه رحم ایجاد می شود .
کلیک کنید : فصد خون در منزل با پرسنل مجرب و آموزش دیده
سرطان دهانه رحم چه علائم و نشانه هایی دارد ؟
تغییرات پیش سرطانی در سلول های دهانه رحم به ندرت باعث ایجاد علایم می شود. تنها راه برای اطلاع از وجود سلول های غیر طبیعی که ممکن است به سرطان تبدیل شوند ، انجام آزمایش غربالگری دهانه رحم است. اگر تغییرات اولیه سلولی به سرطان دهانه رحم تبدیل شود ، شایع ترین علائم عبارتند از :
خونریزی غیرطبیعی واژینال بین قاعدگی ، بعد از مقاربت یا بعد از یائسگی.
ترشحات واژن که متوقف نمی شود و ممکن است رنگ پریده ، آبکی ، صورتی ، قهوه ای ، خونی یا بدبو باشد .
دوره های قاعدگی که سنگین تر می شوند و بیشتر از حد معمول طول می کشند .
سرطان دهانه رحم ممکن است به واژن ، غدد لنفاوی ، مثانه ، روده ها ، ریه ها ، استخوان ها و کبد گسترش یابد یا به آنها حمله کند . اغلب ، تا زمانی که سرطان پیشرفته نشده باشد ، هیچ مشکل یا علامتی وجود ندارد. علائم سرطان پیشرفته دهانه رحم ممکن است شامل موارد زیر باشد :
- کمر درد
- درد یا شکستگی استخوان
- کاهش وزن
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- نشت ادرار یا مدفوع از واژن
- درد پا
- درد لگن
- تک پا متورم
انواع سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم بر اساس نوع سلولی که سرطان در آن شروع می شود به چند نوع تقسیم می شود. دو نوع اصلی سرطان دهانه رحم عبارتند از :
سرطان سلول سنگ فرشی
این نوع سرطان دهانه رحم در سلول های نازک و مسطح به نام سلول های سنگفرشی شروع می شود. سلول های سنگفرشی قسمت بیرونی دهانه رحم را می پوشانند . بیشتر سرطان های دهانه رحم ، کارسینوم سلول سنگفرشی هستند .
آدنوکارسینوم
این نوع سرطان دهانه رحم در سلول های غده ستونی شکلی که کانال دهانه رحم را پوشانده اند شروع می شود .گاهی اوقات ، هر دو نوع سلول در سرطان دهانه رحم نقش دارند. به ندرت ، سرطان در سایر سلول های دهانه رحم رخ می دهد .
در صورت نیاز به سرم تراپی کلیک کنید :
تزریق سرم در منزل به صورت شبانه روزی و اعزام فوری
چه عواملی موجب ایجاد سرطان دهانه رحم می شود ؟
ویروس اچ پی وی
تقریباً تمام موارد سرطان دهانه رحم ناشی از عفونت مداوم با برخی از انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی ( اچ پی وی ) است. این ویروس بزرگترین عامل خطر برای سرطان دهانه رحم به شمار می رود.
سیگار
عامل خطر اصلی دیگر سرطان دهانه رحم ، سیگار کشیدن است.
قرص های ضد بارداری
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زنانی که به مدت پنج سال یا بیشتر، از قرص های ضد بارداری استفاده کرده اند ، در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در افراد مبتلا به ویروس اچ پی وی هستند. این خطر اندک است اما مصرف قرص همچنین خطر ابتلا به سرطان های دیگر مانند تخمدان و رحم را افزایش می دهد .
داروی پیشگیری از سقط جنین
اگر والدین شما در دوران بارداری دارویی به نام دی اتیل استیل بسترول ، که به نام دی ای اس نیز شناخته می شود ، مصرف کرده باشند ، ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در شما افزایش یابد .
سیستم ایمنی ضعیف
یک سیستم ایمنی ضعیف نیز می تواند نقش مهمی در ایجاد سرطان دهانه رحم داشته باشد .
چگونه از سرطان دهانه رحم جلوگیری کنیم ؟
با انجام اقدامات زیر می توان از سرطان دهانه رحم پیشگیری کرد :
واکسن گارداسیل ( اچ پی وی ) را دریافت کنید . این واکسن از اکثر انواع ویروس اچ پی وی که باعث سرطان دهانه رحم می شوند جلوگیری می کند. پزشک شما می تواند به شما بگوید که آیا واکسن برای شما مناسب است یا خیر و شما را بیشتر درباره تزریق واکسن گارداسیل راهنمایی کند. سعی کنید رابطه جنسی ایمن تری داشته باشید. (استفاده از کاندوم در حین رابطه خطر ابتلا به اچ پی وی و سایر ویروس های مقاربتی را کاهش میدهد.) تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید و از شرکایی که در رفتارهای جنسی پرخطر ، فعال هستند اجتناب کنید .اگر سیگار می کشید یا به سیگار اعتیاد دارید به شما توصیه میکنم که آن را ترک کنید ؛ زیرا سیگار شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم را چند برابر افزایش می دهد. تست پاپ اسمیر را به پیشنهاد پزشک خود به صورت روتین و دوره ای انجام دهید . آزمایش پاپ اسمیر می تواند شرایط پیش سرطانی دهانه رحم را تشخیص دهد ، این شرایط را می توان به منظور پیشگیری از سرطان دهانه رحم تحت نظر گرفت یا درمان کرد. اکثر سازمان های پزشکی پیشنهاد می کنند که آزمایش پاپ اسمیر روتین را از سن ۲۱ سالگی شروع کنید و هر چند سال یک بار آن را تکرار کنید. تنقیه در منزل با بهترین روش و قیمت مناسب
آیا سرطان دهانه رحم درمان دارد ؟
درمان سرطان دهانه رحم به مرحله و شدت سرطان بستگی دارد. در مراحل اولیه ، درمان معمولاً شامل جراحی برای برداشتن سلول های سرطانی است. در مراحل پیشرفته تر ، ممکن است از شیمی درمانی ، پرتودرمانی یا ترکیبی از این دو روش استفاده شود . روش های درمانی قابل ارائه برای سرطان دهانه رحم عبارتند از :
درمان سرطان دهانه رحم با جراحی
جراحی شایع ترین روش درمان سرطان دهانه رحم است. در جراحی ، سرطان را به همراه بخشی از بافت سالم اطراف آن بر میدارد . انواع جراحی های سرطان دهانه رحم عبارتند از :
هیسترکتومی ساده:
در این روش ، فقط رحم برداشته می شود .
تراکلکتومی رادیکال:
در این روش ، علاوه بر رحم ، واژن ، تخمدان ها و لوله های فالوپ ، مثانه و روده بزرگ نیز برداشته می شود .
درمان سرطان دهانه رحم با شیمی درمانی:
شیمی درمانی از داروهای شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند . شیمی درمانی می تواند به تنهایی یا همراه با پرتودرمانی برای درمان سرطان دهانه رحم استفاده شود .
درمان سرطان دهانه رحم با پرتو درمانی:
پرتو درمانی از اشعه های پر انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. پرتودرمانی می تواند به تنهایی یا همراه با جراحی برای درمان سرطان دهانه رحم استفاده شود .
آیا سرطان دهانه رحم کشنده است ؟
پاسخ کوتاه به این سوال این است که بستگی دارد. اگر سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه تشخیص داده شود ، معمولاً قابل درمان است و احتمال زنده ماندن بیمار بالا است. با این حال ، اگر سرطان دهانه رحم در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود ، احتمال زنده ماندن بیمار کمتر است . میزان زنده ماندن زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم بر اساس مرحله سرطان :
مرحله 0 : بیش از 90 درصد
مرحله 1: 80 تا 93 درصد
مرحله 2 : 58 تا 63 درصد
مرحله 3 : 32 تا 35 درصد
مرحله 4 : حدود 16 درصد یا کمتر
عواملی که می توانند بر میزان زنده ماندن زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم تأثیر بگذارند عبارتند از :
سن بیمار در زمان تشخیص : زنان مسن تر معمولاً شانس کمتری برای زنده ماندن دارند .
مرحله سرطان : سرطان های پیشرفته تر معمولاً شانس کمتری برای زنده ماندن دارند .
وضعیت سلامت عمومی بیمار : زنانی که بیماری های زمینه ای دیگری دارند ، معمولاً شانس کمتری برای زنده ماندن دارند.
کلیک کنید : ساکشن در منزل با پیشرفته ترین دستگاه ها و اعزام فوری پرسنل
مراحل سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم مراحل مختلفی دارد که در طی آزمایشهای مختلف انجام شده، مشخص میشود. انتخاب روش درمان سرطان باید بعد از تشخیص مرحله انجام شود. مرحله سرطان دهانه رحم با انجام آزمایش خون و اشعه ایکس مشخص میشود. همچنین درمان در مراحل اولیه بسار ساده تر و پیشرونده تر از مراحل بعدی است.
سرطان دهانه رحم در مرحله 1 :
در این مرحله ، سرطان فقط در داخل رحم است و هنوز به قسمت های دیگر سرایت نکرده است .
سرطان دهانه رحم در مرحله 2 :
در این مرحله ، سلول های سرطانی به جز رحم ، دهانه رحم را نیز درگیر می کند .
سرطان دهانه رحم در مرحله 3 :
در این مرحله، سرطان به جز رحم و دهانه رحم ، قسمتهای دیگری مانند لگن یا بافتها و غدد لنفاوی اطراف را نیز درگیر می کند .
سرطان دهانه رحم در مرحله 4 :
در این مرحله ، سلول های سرطانی به بافت ها و اندام های اطراف رحم در داخل شکم مانند کبد ، روده ، مثانه و حتی ریه ها گسترش پیدا میکند .