غرب تهران

02188590855

شمال و شرق تهران

02122096805

جهت اعزام زیر ۴۵ دقیقه پرستار و پزشک تماس بگیرید

سایر مناطق تهران

موسسه پزشکی و پرستاری کیان آرامش و سلامتی را ارمغان می‌آورد.

موسسه کیان

زخم بستر چیست؟ بهترین و سریعترین درمان زخم بستر

در این مقاله با مطالبی درباره اینکه زخم بستر چیست ؟ بهترین و سریعترین درمان زخم بستر چگونه خواهد بود ، آشنا می شویم با ما همراه باشید. چنانچه در خانه تان مریضی دارید که با مشکل زخم فشاری دست و پنجه نرم می کند می توانید دکتر را به بالین او ببرید منوط به اینکه خدمات پزشک در منزل شمال تهران ارائه شده توسط موسسه کیان را انتخاب کنید.

زخم بستر چیست ؟

قبل از اینکه بگیم زخم بستر چیست ؟ از شما می خواهیم به نام این زخم دقت کنید. نام بیماری بهترین راهنما در چگونگی ایجاد آن است. هرگاه بر اثر تماس طولانی مدت بدن با زمین به پوست فشار و اصطکاک وارد شود خصوصا در قسمت هایی مانند پاشنه و بین باسن ها که فاصله استخوان تا پوست کم است شاهد از بین رفتن تدریجی لایه اپیدرم ( لایه سطحی پوست ) و ایجاد زخم بستر هستیم. 

زخم بستر چیست

این 3 اصل در درمان قطعی زخم فشاری فراموش نشود.

 اول / شناخت بیماری

دوم / شناخت بیماری 

سوم / شناخت بیماری

زیرا شناخت کامل و اولیه در همه بیماری ها علی الخصوص زخم بستر , حرف اول و آخر را می زند. بدین معنی که شما نمی توانید بدون دانستن انواع زخم بستر ، شرایط ایجاد ، عوامل تشدید کننده ، لوازم پزشکی موجود مثل چسب مخصوص زخم بستر ، پماد و داروهای در دسترس ، گروه های آسیب پذیر و غیره دست به اقدامی برای جلوگیری یا حتی به دست آوردن بهترین و سریعترین درمان زخم بستر زده و منتظر جواب گرفتن هم باشید. کمک گرفتن از افراد مجرب مانند پرستاری در منزل به بهبودی سریعتر ختم خواهد شد. 

انواع زخم بستر

انواع زخم بستر را بر اساس شدت زخم و میزان گستردگی آن به 4 درجه تقسیم بندی می کنند. شدت زخم فشاری از تغییر رنگ پوست در محل تکیه تا ایجاد زخم باز که استخوان و ماهیچه ها نمایان هستند متفاوت است.  

زخم بستر درجه 1

خفیف ترین و سطحی ترین زخم , مربوط به زخم بستر درجه 1 می باشد که در آن ؛ پوست دچار پارگی یا بازشدگی نمی شود. مشاهده عکس زخم بستر خفیف به شما در تشخیص درجه زخم کمک میکند.

علائم زخم فشاری درجه یک شامل : 

  • دمای بیشتر محل زخم
  • درد کم در محل فشار
  • سوزش و خارش اندک
  • سفت شدن بافت آسیب دیده
  • بعد از فشار انگشت به محل زخم , رنگ پریدگی یا تغییر رنگ ایجاد نمیشود.
  • رنگ محل زخم در افراد سفید پوست ( قرمز ) در افراد سیاه پوست ( آبی یا بنفش) 

زخم بستر درجه 2

در زخم بستر درجه 2 , لایه ای از پوست که دارای عصب محیطی است دچار آسیب دیدگی شده و پالس های درد توسط این اعصاب به مغز فرستاده می شوند. پس ، با درد بیشتری نسبت به درجه 1 مواجه اید.

علائم زخم فشاری درجه دو عبارتند از :

  • پارگی و باز شدگی کم عمق پوست 
  • ایجاد تاول بزرگ دارای مایع زرد رنگ و شفاف ( ترکیده یا نترکیده)
  • ترشح چرک
  • بافت سخت ، ملتهب و متورم اطراف زخم فشاری

زخم بستر درجه 3

عمق زخم بستر درجه 3 ؛ نسبت به درجه 1 و دو عمیق تر بوده و به بافت چربی می رسد دقت کنید در این مرحله استخوان یا ماهیچه ها قابل رویت نیستند. زخم فشاری درجه 3 شبیه یک حفره یا سوراخ درون پوست است. علائم زخم بستر در این مرحله ناشی از عفونت زخم می باشد.که شامل :

  • بوی بد
  • ترشح چرک
  • تغییر رنگ در ترشحات
  • وجود بافت مرده
  • گرما در حفره
  • قرمزی لبه های زخم

زخم بستر درجه 4

عمیق ترین و وخیم ترین زخم ها مربوط به زخم بستر درجه چهار است. شدت زخم فشاری درجه 4 به حَدیست که زخم از بافت چربی و زیر جلدی عبور کرده  ماهیچه ، رباط ، تاندون و یا استخوان های بیمار از بیرون دیده می شوند.علائم زخم بستر شدید شامل : 

  • درد شدید
  • ترشحات بدبو و چرک
  • وجود بافت مرده و سفت شده
  • گرما در سوراخ زخم فشاری

رویت استخوان و ماهیچه

درجه بندی زخم بستر

 علت زخم بستر چیست ؟

آیا می دانید علت زخم بستر چیست ؟ دلیل ایجاد زخم بستر را در وضعیت هایی همچون : خوابیدن و استراحت مدت طولانی در وضعیت ثابت ( بارداری _بیماران آی سی یو )، سائیدگی در صندلی به ویژه در معلولان حرکتی ، استفاده نامناسب از استخوان لگن ، کشیدگی بدن روز زمین و یا کشیده شدن ملحفه روی پوست جستجو کنید. البته محققان علل ایجاد زخم فشاری را در دو گروه عمده بررسی می کنند که شامل :

  1. علل مستقیم

فشار ، بی تحرکی ، فلجی ، بی حسی ، اصطحکاک ، نیروی برشی از عوامل بروز زخم فشاری هستند.

  1. دلایل زمینه ساز زخم فشاری

اگر افراد در شرایط : افزایش سن ، بی اختیاری ادرار یا مدفوع ، سوء تغذیه ، افزایش وزن ، ابتلا به امراض خونی ، سیگار کشیدن ، مبتلا شدن به بیماریهای مزمن ( دیابت _ آلزایمر یا فراموشی _ نارسایی کلیه _ نارسایی قلبی _ پارکینسون _ ام اس _ سخت شدن رگ ) قرار گیرند ، احتمال ایجاد در آنان بالاست. آگاهی از دلایل ایجاد زخم فشاری به یافتن بهترین و سریعترین درمان زخم بستر منجر می شود.

موثرترین راه جلوگیری از زخم بستر

مراقبان و پرستاران افراد مسن و کم توان , برای پیدا کردن راههای جلوگیری از زخم بستر بیمار در سالمندان و معلولین ؛ تلاش مضاعفی دارند. زیرا بیشترین قربانیان این دو گروه هستند. چندین روش پیشگیری وجود دارد. حدالامکان همه آنها را به خاطر بسپارید یا در جایی یادداشت کرده به کار بندید. موارد زیر از راه های پیشگیری از زخم فشاری به شمار می روند:

  • هر دو ساعت یکبار پوزیشن بیمار را تغییر دهید. می توانید هشدار تلفن تان را تنظیم کنید زیرا بهترین راه جلوگیری می باشد.
  • پوست محل درگیر را در معرض دید و تمیز نگه دارید تا امکان ایجاد زخم فشاری و دور ماندن از نظر پرستار را کاهش دهید.
  • در صورتی که بیمار روی تخت یا بستر سُر خورده باشد هرگز او را نکشید. همیشه ملافه ای زیر مریض قرار دهید و برای تغییر و جابه جایی بیمار ، ملافه را تکان دهید.
  • بهترین روغن برای جلوگیری از زخم بستر , روغن زیتون همراه با ماساژ است که می توان به طور همزمان با تغییر پوزیشن (دو ساعت یکبار ) از آن استفاده کرد.
  • انجام ماساژ به درجه بندی زخم بستر بستگی دارد. بدین معنی که هرگز از آن در نواحی زخم شده و دارای زخم باز استفاده نمی شود.
  • پوست بیمار را با آب ولرم و صابون شستشو داده و حتما خشک کنید. ( پوست نباید زیاد مرطوب یا زیاد خشک باشد)
  • استفاده از کرم به خصوص در افراد دارای پوست های خشک توصیه می شود. کرم کامفیل و کرم عسل گزینه های مناسبی هستند.
  • هر روز محل های که بیشتر در معرض ایجاد زخم فشاری هستند را بازدید یا چک کنید.
  • اگر بیمار بی اختیاری ادرار یا مدفوع دارد نباید گذاشت ادرار یا مدفوع روی لباس او ریخته شود. این نکته در جلوگیری از زخم بستر اهمیت بالایی دارد.
  • از شامپو بچه برای شستشوی پوست بیمار استفاده نمایید. نحوه شستن زخم بستر باید ملایم در عین حال کاملا بادقت و تمیز باشد.
  • جهت جلوگیری از زخم بستر به تغذیه بیمار توجه کنید که از نظر مواد معدنی ، ویتامین ، کالری ، پروئتین و آب در سطح قابل قبولی باشد. از تزریق سرم در منزل برای بهبود سریعتر بهره ببرید.
  • انجام ورزش و فیزیوتراپی به دلیل تقویت عضلات بیمار ، خونرسانی بهتر و ترمیم سریعتر پوست در جلوگیری از زخم بستر نقش مهمی ایفا می کنند.
  • قسمت هایی از بدن مثل آرنج و لگن که استخوان برجسته دارند نباید متحمل فشار اضافی از طرف بیمار و اطرافیانش شوند.
  • می توانید از ابزار کمکی مثل بالش ، پد های حمایت کننده در قسمت های آسیب پذیر استفاده کنید.

بهترین و سریعرین درمان زخم بستر در منزل

ویژگی خدمات زخم بستر در منزل

اگر بخواهید یک موسسه را برای اعزام پرستار یا پزشک در منزل کرج یا تهران جهت درمان زخم فشاری انتخاب کنید، باید در مورد مزایا ، هزینه انجام ، امکان تقاضا در ساعات نیمه شب یا در روزهای تعطیل ، میزان پشتیبانی ، نحوه درخواست ، انجام خدمات با کادر درمان خانم یا آقا ، سایر خدمات همزمان و… اطلاعات کسب کنید. برای آگاهی بیشتر اینجا ” درمان زخم بستر در منزل ” کلیک کنید.

خطرات زخم بستر

اهمیت دانستن خطرات زخم بستر آنجایی مشخص می شود که بدانید زخم بستر نیز می تواند کشنده و مرگ آفرین باشد. عوارض زخم بستر در سه گزینه زیر تعریف می شوند:

  1. عفونت پوست ( سلولیت ) _ درمان با آنتی بیوتیک بوده و احتمال ابتلا به مننژیت وجود دارد.
  2. عفونت مفصل ( آرتروزسیتی ) 
  3. عفونت استخوانی ( کورک استخوان )

البته شایان ذکر است در هر یک از عفونت های گفته شده احتمال ورود عفونت به خون وجود دارد که به مسمومیت خونی یا سپتی سمی منجر می شود. سپتی سمی یا عفونت سیستماتیک با افت شدید فشارخون همراه بوده و کشنده است. کمک گرفتن از پزشکان در خانه می تواند در جلوگیری از عوارض آن بسیار موثر باشد. خدمات پزشک در منزل سعادت آباد یکی از این گزینه هاست.

زخم بستر در سالمندان 

از بین دلایل بروز زخم فشاری که در بالا ذکر شد سه مورد برای بررسی علت زخم بستر در سالمندان اهمیت پیدا میکنند. افزایش سن ، بی اختیاری ادرار و ابتلا به بیماریهای مزمن . این سه عامل در کنار سایر علل ؛ موجب افزایش درصد احتمال ابتلای کهنسالان به زخم بستر میشوند. 

اگر زخم عمیقی دارید و زخمتان منجر عفونت شده است حتما از خدمات متخصص عفونی در منزل استفاده کنید تا متخصص بعد معاینات راهکار های ویژه برای درمان این زخم  و عفونتش را به شما بدهد.

پماد برای زخم بستر سالمندان 

بهترین و سریعترین درمان زخم بستر را باید با توجه به درجه بندی زخم فشاری تعیین کرد. استفاده از پماد برای زخم بستر سالمندان و سایرین , فقط در مراحل اولیه شروع بیماری کاربرد دارد. اگر به دنبال دانستن نام پماد برای درمان زخم بستر هستید ما به شما نام آن یعنی ( پماد سیلور سولفادیازین ) می گوییم اما توجه داشته باشید که تنها پزشک می تواند بهترین پماد خارجی یا داخلی را با توجه به ابعاد بیماری و درجه زخم شما تجویز کند. 

خود درمانی با داروهای آنتی بیوتیک جز درگیر شدن با عفونت های مقاوم به درمان برای شما عایدی نخواهد داشت. ضمن اینکه نحوه استعمال پماد برای در سالمندان باید طبق دستورالعمل های دکتر دنبال شود. برخی پماد ها نباید وارد زخم باز شوند. برای خانواده هایی که با این مشکل درگیر اند ویزیت در منزل راه گشاست زیرا پزشک را در کمترین زمان به بالین بیمار می آورد.

درمان زخم بستر 

اکنون راه کار های بهترین و سریعترین درمان زخم بستر بر اساس درجه بندی را به طور کامل شرح می دهیم که عبارتند از:

درمان زخم فشاری درجه یک 

بهترین و سریعترین درمان زخم بستر درجه یک شامل : کاهش فشار در محل مورد نظر ،  استفاده از تشک مواج ، عمل به تک تک موارد گفته شده در قسمت جلوگیری می باشد. انتظار می رود که با انجام این دستورالعمل ها طی 1 الی 3 روز بهبودی حاصل شود. در صورت ادامه دار بودن علائم با پزشک خود تماس بگیرید. 

 درمان زخم بستر درجه دو

کلیه اقداماتی که برای درمان زخم فشاری درجه 1 گفته شد در درمان زخم بستر درجه دو نیز کاربرد دارد. البته پانسمان و ضدعفونی کردن زخم به آن اضافه می شود. توجه کنید که حتما قبل از انجام شستشوی زخم و پانسمان آن ، داروهای مسکن مصرف کنید. زمان تقریبی بهبودی و درمان درجه 2 از 3 روز تا 3 هفته متغیر است.

مطالب مربوط به نحوه انجام پانسمان در منزل را اینجا بخوانید.

این خدمات توسط پرستاران دانش آموخته دانشگاهی و شاغل در بیمارستان های معتبر تهران ارائه می شود برای دریافت بهترین و سریعترین درمان زخم بستر به ما اعتماد کنید. همچنین با اینکار امکان درخواست از پرستار برای آموزش نحوه تعویض پانسمان در منزل کرج و تهران وجود دارد.

درمان زخم بستر در کرج

 درمان زخم بستر درجه سه

متد های درمان زخم بستر درجه سه پیشرفته تر بوده و نیازمند مهارت متخصص است زیرا در این نوع زخم فشاری ؛ بافت مرده یا سفت شده به وضوح در ناحیه مورد نظر دیده می شود که باید جداسازی شوند. درمان قطعی زخم بستر در این مرحله بدون تجویز آنتی بیوتیک ها میسر نیست. دریافت داروهای تزریقی و انجام تزریقات در منزل باید به طور فوری و جدی پیگیری شوند. بهتر است که مراقبت ها و پرستاری از بیماران توسط دانش آموختگان مجرب صورت گیرد. معمولا بهبودی  زخم درجه 3  نیازمند 1  تا 4 ماه زمان می باشد. با انجام کلیه این اقدامات توسط فرد مجرب بهترین و سریعترین درمان زخم بستر را تجربه خواهید کرد. 

درمان زخم بستر درجه چهار

انتقال به بیمارستان و انجام اقدامات فوری پزشکی یا حتی جراحی از روش هایی است که پزشکان برای درمان زخم بستر درجه 4 پیش می گیرند. بهبود زخم فشاری درجه 4 به زمانی معادل 3 ماه الی 2 سال وقت احتیاج دارد. بهترین و سریعترین درمان زخم بستر در منزل را از ما بخواهید.

درمان زخم بستر در منزل

بعد از یک نگاه کلی به مدت زمان بهبودی و روش های درمان زخم فشاری ؛ اکنون نوبت به نحوه اجرای متدهای درمان زخم بستر در منزل می رسد. درمان زخم بستر در خانه اگر درجه 1 باشد خودتان می توانید به قسمت جلوگیری از زخم بستر مراجعه کرده و انجام دهید. البته بسیاری از افراد برای بهبود این نوع زخم ها علاوه بر اقدامات پیشگیرانه به درمان های سنتی رو می آورند. سعی کنید حدالامکان درمان های گیاهی و سنتی را روی زخم باز فشاری امتحان نکنید. چند نمونه از درمان خانگی را با هم مرور می کنیم :

درمان زخم فشاری با زردچوبه

آیا درباره معجزه ای با عنوان درمان زخم بستر با زردچوبه شنیده اید؟ یک روش درمان زخم بستر در منزل از نظر طب سنتی استفاده از زردچوبه است. زردچوبه از گذشته های دور در بین ایرانیان به عفونت کِش معروف است یعنی عفونت بدن را کشیده و میزان التهاب را کاهش می دهد. شاید نمونه ای از مصرف آن را در قطعِ بندِ نافِ نوزاد یا درست کردن کاچی دیده باشید که هدفی جز جلوگیری از عفونت در مادر و فرزند ندارد. نحوه استفاده از زردچوبه برای درمان زخم بستر اینگونه است که :

  • ابتدا زردچوبه را کمی روی شعله ملایم بدون افزدون ماده خاصی تفت دهید.
  • محل زخم را با آب شور بشویید .
  • اکنون زردچوبه دارای دمای ملایم را روی قسمت مورد نظر بریزید. 
  • یک پارچه تمیز را جهت پانسمان انتخاب کرده و ببندید. 
  • جهت نتیجه گرفتن بهتر روزی سه بار این کار را انجام دهید.
  • یا نصف قاشق چایخوری از زردچوبه را با یک لیوان شیر مخلوط کرده روزی 2بار بنوشید. 

توجه ! با اینکه درمان زخم فشاری با زردچوبه را به طور کامل توضیح دادیم اما هنوز هم تاکید ما بر انجام روش های طب مدرن جهت درمان زخم بستر در منزل برای سالمندان و سایر گروه های سِنی است.

درمان زخم بستر با زرد چوبه

درمان زخم بستر با شربت معده 

جالب است بدانید بسیاری از افراد به دنبال درمان زخم بستر با شربت معده هستند درحالیکه این شربت , هیچگونه تاثیری در بهبودی و روند درمان زخم فشاری ندارد. ماگالدرات , نام شربت معده است و با قطعیت می گویم که امیدی به درمان با شربت معده نداشته باشید.

درمان زخم بستر با عنبر نسا

دیدن معجزات درمانی از دود عنبر نسا باعث شده این تصور به وجود بیاید که درمان زخم بستر با عنبر نسا نیز یک امری طبیعی و قابل تصور است. هنوز تحقیقات جامعی از درصد موفقیت این ماده منحصر به فرد به عمل نیامده اما پزشکان امکان افزایش عفونت را محتمل تر می دانند لذا سعی کنید که برای دستیابی به بهترین و سریعترین درمان زخم بستر در منزل روی عنبر نسا حساب نکنید.

درمان زخم بستر با عسل

چیزی درباره درمان زخم بستر با عسل شنیده اید؟ عسل ماده شفا بخش دیگریست که در درمان خانگی زخم فشاری کاربرد دارد. خواص ضد عفونی کنندگی و التیام بخشی این ماده باعث شده از آن به عنوان بهترین و سریعترین درمان زخم بستر در طب سنتی یاد شود. عسل ، طبع گرم داشته و موجب افزایش سرعت خون رسانی به محل زخم می شود این امر به نوبه خود بهبود سریعتر بافت های آسیب دیده را نوید می دهد.

باید درمان زخم فشاری با عسل استریل صورت گیرد. معنای استریل کردن این نیست که عسل را حرارت داده یا بجوشانید زیرا آنزیم های مفید آن با این عمل از بین می روند. پرتو دهی با اشعه گاما بهترین راه حل در بدست آوردن عسل استریل برای درمان زخم بستر در منزل می باشد. نحوه درمان زخم با عسل اینگونه است که مقداری از عسل را روی پانسمان مالیده و روی قسمت آسیب دیده می گذاریم.

درمان قطعی زخم فشاری

امروزه روش های جدیدی مانند لیزر درمانی ، مگنت تراپی ، وکیوم تراپی ، پلاسمای هلیوم ، جراحی ، استفاده از تشک های مواج برای درمان قطعی زخم بستر ارائه شده است برخی قابل انجام در خانه هستند و برخی دیگر نیاز به امکانات بیشتر بیمارستانها دارند. برخی از این متدها مانند استفاده از پلاسمای غیر حرارتی هلیوم هنوز روی انسان آزمایش نشده اند اما نتایج مطلوبی در موش ها ثبت گردیده است. لوازمی که در درمان قطعی زخم بستر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از:

پماد زخم بستر

اطلاعات شما از نوع و میزان استعمال پماد زخم بستر چقدر است ؟ پماد هایی که پزشکان برای درمان زخم در نسخه شما می نویسند در دو نوع داخلی و خارجی در بازار موجود هستند. هرگز دارویی را بدون نسخه پزشک یا به توصیه دوستان مصرف نکنید حتی اگر بهترین کِرِم یا پماد خارجی برای زخم بستر از نظر سایر بیماران باشد زیرا شرایط جسمانی ( حساسیت دارویی ، اجتماعی ( بارداری و شیردهی ) و غیره در هیچ دو انسانی یکسان نیست. عمده ترین تجویز پماد برای درمان زخم بستر در گزینه های زیر یافت می شوند.

  • پماد سیلور سولفادیازین _ ضد باکتری
  • پماد فوسیدیک اسید یا فوسیدات سدیم _ آنتی باکتریال
  • پماد موپیروسین _آنتی باکتریال
  • پماد آلفا یا فاندرمول _ گیاهی ساخت داخل
  • پماد الیز _ برداشتن قسمت های مرده زخم
  • پماد کالاندولا _ ضد التهاب
  • پماد کدکزومر-یدین _ جلوگیری از پوسته پوسته شدن زخم بستر
  • کرم فنی توئین _ ضد باکتریایی ، تسهیل در انباشت کلاژن
  • پماد دارای کلاژناز _  کمک به ایجاد گوشت تازه و بافت پوششی

چسب زخم بستر 

اهمیت انتخاب بهترین چسب زخم بستر به اندازه تعیین روش درمان زخم فشاری نباشد کمتر نیست. چسب ها تنوع بالایی دارند و با توجه به درجه ، محل و اندازه زخم توسط پزشک برای حصول بهترین و سریعترین درمان زخم بستر انتخاب می شوند. انواع چسب عبارتند از :

  • چسب هیدروکلوئید
  • چسب کامفیل
  • چسب های شفاف
  • چسب هیدروژل
  • چسب های آلیژنات
  • چسبهای فومی
  • چسب هیدروفایبر